Разминаване между възможности и амбиции


Разминаване между възможности и амбиции При неотдавнашното си посещение във Варшава Ангела Меркел увери домакините си, че „Северен поток 2″ е чист бизнес проект и Берлин не влага в позициите си по изграждането му никакви политически мотиви.

За разлика от Германия Полша гледа на газопровода единствено от политическа гледна точка и чрез спънките, които издига пред неговата реализация цели, от една страна, да придаде тежест на мястото си в ЕС, а от друга — да запише още една проява в последователната си антируска политика.

Германският канцлер сметна за нужно да успокои поляците, като заяви, че трябва да се помогне на Украйна да запази транзита на газа през нейна територия, за да може да й се осигури определен доход от таксите.

Меркел обаче много добре знае за плачевното състояние на украинската газопреносна система, за това, че договорът с Русия изтича в края на 2019 г. и да се настоява за запазване на транзита, означава да се иска от Москва да продължи да субсидира режима в Киев. А това граничи с абсурда.

Германският лидер също е наясно, че с изграждането на „Северен поток 2″ и на „Турски поток” ролята на Украйна като страна транзитьор се свежда до нула, уточнява зам.-директорът на Института по национална енергетика Александър Фролов.

„Украйна може да се използва като резервен вариант, ако на Европа изведнъж й се наложи да внесе повече руски газ. Тогава по украинския газопровод може да се насочат необходимите допълнителни количества. Друг проблем е, че без редовните големи руски доставки Украйна просто няма да има пари, за да поддържа, ремонтира и модернизира своята газопреносна система”, обяснява той.

Полският външен министър Витолд Вашчиковски нарече позицията на страната си сходна с тази на Германия, но веднага се оплака, че Варшава няма съюзници сред германците, които на различни равнища по-рано са работили за прокарването на „Северен поток 1″, а сега участват в реализацията на „Северен поток 2″. Същевременно новият проект въобще не засяга Полша като транзитна страна, напомнят експертите.

„През Полша минава газопроводът „Ямал-Европа”, който преди това пресича територията на Беларус. Там собственик на тръбата е „Газпром”, който няма никакъв интерес да спира транзита”, уточнява Фролов.

Освен това никакво сравнение не може да се прави с транзита през Украйна, която непрекъснато създава проблеми — главно като краде от газа, предназначен за Европа.

Нещо повече, през 2013 г. Русия искаше да се договори с Полша за прокарване на втора тръба на газопровода „Ямал-Европа”, но Варшава — пак от политически подбуди, отказа проекта, въпри очевидните ползи, които можеше да извлече от него.

Така поведението на Полша и аргументите, които тя използва срещу изграждането на нови газопроводи към Европа, недвусмислено говорят само за едно — стремежът да придаде по-голяма значимост на ролята си в общата европейска енергийна политика, да влезе в т.нар. клуб на великите европейски държави и да поставя условия на такива страни като Германия и Франция.

Във Варшава обаче трябва да си дават сметка, че Германия никога няма да загърби своя интерес, своята енергийна сигурност, за да угоди било на Полша, било на разорена Украйна.

Затова успокоителните думи на Меркел по време на посещението й при източните съседи не са нищо повече от куртоазия и няма съмнение, че те не я натоварват с никакви ангажименти по отношение амбициите на Полша.

А както свидетелства историята, те рядко са имали нещо общо с реалните възможности на страната. Напротив, като правило водят до загуба на очевидни ползи.

Posted on 27.02.2017, in Анализи, Енергийни проекти and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 коментар.

 1. CarolMill Ukraina Catherine
  GarryErne Valencia MarcoNort
  OtiliaSca Los Angeles Galaxy SelinaFri
  LoganBlea Tyskland DonaldHer
  ShantaeEw Nederlanderna UnaFouch
  MaryChris AC Milan AndersonK
  GudrunWei Leicester City MabelFran
  AldaZhang Bayern Munchen TammieCar
  NaomiHasz Manchester United LilianaJa
  EuniceChe Portugal AmyNinzdf

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: