Какво означава смъртта на Виталий Чуркин за Съвета за сигурност на ООН


Какво означава смъртта на Виталий Чуркин за Съвета за сигурност на ООНВ ООН са свикнали да получават трагични новини. Дипломатите спокойно свикваха заседания, получавайки съобщения за смърт на хора и разрушения в далечни страни.

Сензационната новина за кончината на руския представител в ООН Виталий Чуркин обаче дойде като гръм от ясно небе в кулоарите на световната организация. Заместник-прессекретарят на ООНизохка, като разбра за това по време на всекидневния брифинг.

На руския президент Владимир Путин, който според очевидци е бил силно разстроен от смъртта на Чуркин, ще се наложи да му търси замяна. В руското Министерство на външните работи има няколко заместника, но на този пост трябва да има дипломат от тежка категория, пише Ричард Рот.

ООН е това място, където представителите са винаги пред погледите ни и имат възможност да станат звезди в медиите. В ООН навсякъде има телевизионни камери — чак до вратата на Съвета за сигурност, което липсва във внимателно укрепените и приличащи на крепости посолства в целия свят.

За спорещите с него дипломати и за репортерите, на които Чуркин понякога се караше за техните въпроси, той несъмнено беше най-забележимият представител в ООН.

Британският представител Матю Рикфорд ми каза, че той беше „гигант в дипломацията”.

Това е печален ден за всички нас — каза в понеделник вечер председателят на Общото събрание на ООН Питър Томсън с треперещ от вълнение глас. — Загубихме един от най-авторитетните и влиятелни членове на семейството на ООН. Мога с увереност да кажа, че неговото име ще живее в аналите на историята на тази организация.”

Генаралният секретар може да напусне своя пост след 10 години работа и никой няба да забележи това. Но Чуркин? В очите на дипломатите от ООН напираха сълзи.

Разбира се, Чуркин с неговите уникални лични качества ще бъде запомнен и като човек, застанал на страната на сирийския президент Башар Асад през годините на гражданската война.

Именно Чуркин налагаше вето върху многобройните резолюции на Съвета за сигурност, които предлагаха западните страни, стремейки се да сложат край на конфликта.

Почти нямаше заседание на тема конфликти, в което Чуркин да не напомни на своите колеги за американското нападение над Либия с цел отстраняването на Муамар Кадафи от власт. Според него това беше доказателство, че „хуманитарните интервенции” не дават резултат.

При това Чуркин, за разлика от останалите 192-ма представители, изказваше своите мисли своеобразно, с тънка ирония и известна язвителност. Чуркин не приличаше на десетките безлики хора в костюми, които се разхождат в коридорите на щабквартирата на ООН.

Десет години на пост в ООН — това е много по традиционните дипломатически мерки, но Русия има навика да държи по-дълго своите изтъкнати водещи дипломати.

В началото на октомври, когато никой не очакваше, Чуркин изведе Съвета за сигурност в пълния му състав на среща с медиите и обяви за приетото при закрити врата решение за избирането на новия генерален секретар.

Стоейки в обкръжението на 14 усмихващи се представители, Чуркин с гордост представи Русия като председател на Съвета за сигурност и заяви, че тя е сложила край на многомесечното напрегнато очакване. Това беше рядък момент на единение на членовете на съвета, в който бойкият руски представител за 10-годишната си работа често блокираше неговите решения.

През този месец казах на Чуркин: „Вие отдавна сте тук.”

Под насмешливите погледи на присъстващите Чуркин се усмихна и каза: „Не ми напомняйте.”

Наблюдателите в ООН очакваха да видят как ще се развиват отношенията между Чуркин и Хейли, особено сега, когато отношенията на Тръмп с Русия постоянно се гледат под микроскоп. Чуркин неведнъж влизаше в дуели с двамата предишни американски представителки в ООН.

През декември той заяви на Саманта Пауър, че тя не е майка Тереза, когато тя критикуваше Русия за действията й в Украйна. А за Чуркин и за бившата американска представителка Сюзън райс казват, че се държат като стара семейна двойка. Боже, как само спореха!

Аз го попитах дали ще „тренира” новият представител на САЩ. Чуркин се усмихна и каза: „Аз съм значително по-голям оптимист. Аз не тренирам никого.”

На медиите той казваше, че има един ръководен принцип — никога да недооценява колегите. Той повтаряше често тази фраза. След кончината на Чуркин недълго работилата с него Хейли отбеляза в своя декларация: „Ние не винаги гледахме еднакво на нещата, но той несъмнено умело отстояваше позициите на своята страна.”

Posted on 27.02.2017, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: