След Мюнхен небето над Европа не се проясни


След Мюнхен небето над Европа не се проясниВ Европа така и не дочакаха да чуят по-ясна позиция на новата администрация на САЩ по отношение на НАТО и Русия, а точно това бе целта на европейските лидери, участвали в 53-та годишна Мюнхенска конференция по сигурността.

Всъщност двамата мъже, чиито имена най-често се чуваха в кулоарите на форума, отсъстваха — Путин и Тръмп. Защото за всички беше ясно, че без тях никой не може да реши проблемите на сигурността.

Колкото и да си придава важност, евроелитът е безсилен. Нито една „звезда” на европейския политически небосклон не може да огрее бъдещето на континента. Небето е притиснато от тежки облаци и никаква звезда не се вижда.

Може би затова в ЕС прибягнаха към дребна хитрост. На уредената след конференцията среща на вицепрезидента Майк Пенс със Съвета на Европа бе разпънато голямо американско знаме, на което се мъдреше една звезда в повече.

Вместо 50 — колкото е броят на щатите, те бяха 51, съобщи АП. Каква бе скритата мисъл на евродомакините американският гост така и не разбра.

В Мюнхен с особена сила пролича объркването и напрежението, обхванали европейските лидери след острите критики на Доналд Тръмп към НАТО и ЕС. Затова с нетърпение се очакваше някоя ободрителна дума от вицепрезидента.

САЩ ще подкрепят алианса, ако Европа си плаща. Санкциите срещу Русия ще останат, докато не бъдат изпълнени Минските споразумения, за които Москва носи отговорност”, каза той.

Така в Европа получиха успокоителното хапче, от което имаха нужда, за да не изпаднат в истерия.

За разлика от предишни години обаче Русия бе споменавана много по-рядко и повече се говореше за необходимостта от единство и солидарност на „здравите сили” в евроатлантическото семейство.

Срещата в Мюнхен не добави нищо към желаното сплотяване. Докато едни изразяваха готовност да увеличат вноските си в НАТО, други предлагаха създаването на европейска армия, а трети не искаха да чуят нито за едното, нито за другото.

Така след Мюнхен небето над Европа не се проясни. Европа остава да пребивава в тревога след незавидното наследство на Обама — все повече страни са в НАТО и всички заедно се изправят пред все по-големи рискове.

„Ние стоим пред страшна неопределеност. Днес имаме по-малко сигурност и повече нестабилност, отколкото когато и да било по-рано”, заяви председателят на конференцията Волфганг Ишингер.

Posted on 26.02.2017, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: