Сегашна дейност на НАТО към Русия се води във формата на подчертано демонстративното дрънкане на оръжие и показване на мускули


Сегашна дейност на НАТО към Русия се води във формата на подчертано демонстративното дрънкане на оръжие и показване на мускулиБрюксел има намерение внимателно да огледа Черно море. Но не от позицията на избор на място за отдих на топлото му крайбрежие. От белгийската столица се отправят закани да бъдат изпратени към черноморските брегове съвсем други „курортисти” — военнослужещи от силите на НАТО, чийто лидер Йенс Столтенберг на преминалата в Брюксел среща на министрите на отбраната на алианса обеща рязко да усили военноморското присъствие в този регион.

Напоследък интересът на НАТО към Черноморския басейн стана досаден. Кораби на алианса курсират през Босфора и Дарданелите един след друг, а броят на редовните военноморски маневри в него явно превъзхождат натовските нормативи, приети за други морета и океани.

Сега изглежда блокът разчита окончателно да се „засели” в този регион, като направи „присъствието” си постоянно. Дори не се маскират особено и причините за подобна стъпка — според признания на натовски военачалници те са желанието диалогът с Русия да се води „от позицията на силата”.

Силов „разговор”

Насоката към „силов диалог” с Русия първи озвучи не шефът на Северноатлантическия алианс, а сегашният шеф на Пентагона Джеймс Матис, която, заявявайки за готовността на САЩ да възстановят отношенията на сътрудничество с Русия, заяви, че „разговорът ще се води от позиция на силата”.

В отговор на това заявление руският министър на отбраната армейски генерал Сергей Шойгу подчерта, че „опитите по отношение на Русия да се води диалог от позицията на силата са безперспективни”.

Въпреки това цялата сегашна дейност на НАТО по отношение на Русия се води във формата на подчертано демонстративното дрънкане на оръжие и показване на мускули.

Това се отнася не само неотдавнашното прехвърляне на натовски подразделения в Полша и Прибалтика, но и за действията на алианса в Черно море. Неотдавна тук преминаха мащабните съвместни учения „Морски щит-2017″на военноморските сили на страни от НАТО. В тях бяха задействани кораби и подразделения на Румъния, Испания, Канада, САЩ, България и Турция.

Планираше се и участие на Украйна, но единственият неин „покорител на моретата и океаните” — фрегатата „Гетман Сагайдачни”, така и не можа да се отдели от пирса и беше окончателно изпратена за възстановяване и ремонт. По време на учението черноморските чайки бяха смущавани от общо 14 натовски кораба, палубни вертолети, патрулен самолет и дори два МиГ-21, изпратени за маневрите от състава на ВВС на Румъния.

При това същият Столтенберг подчертава, че увеличаването на присъствието на НАТО в Черно море има „пропорционален и отбранителен характер”.

„Ние не искаме да провокираме конфликт, а искаме да го предотвратим”, отбеляза шефът на алианса.

Що се отнася до отношенията с Русия на фона на подобни действия, без да му мигне окото, Столтенберг заяви стремежа си да изгражда отношенията с Русия в конструктивно русло. По-конструктивно от това няма накъде…

План „Барбароса” в натовска интерпретация

Прекаленото внимание на натовския флот към Черноморския басейн не е само раздражаващ фактор за руската страна. То влиза и в противоречие с действащите договорености на международно равнище.

В частност, приетата през 1936 г. Конвенция от Монтрьо ограничава пребиваването в Черно море на военни кораби на нечерноморски държави за срок от 21 дни. На практика от натовските страни постоянно легално присъствие в черноморски води могат да си позволят само Румъния, Турция и България.

През юли миналата година на заседание на Съвета Русия-НАТО постоянният представител на руската страна при алианса Александър Грушко заяви, че Русия смята всяко нарастване на военната активност на блока в черноморския регион за дестабилизираща ситуация, което не способства сигурността. От руска страна беше също така заявено за готовност в отговор на нарастването на морската групировка на НАТО в Черно море да се направи всичко, за да не бъде нарушен балансът на силите в региона.

Напоследък Русия все по-често фиксира интензивни военни приготовления на

НАТО около своите граници. Че процесите на разполагане на стратегически и обикновени въоръжения извън пределите на членуващите в алианса държави се ускорява, че се извършва по-нататъшно разширяване на блока заяви на съвещанието на Колегията на Федералната служба за сигурност руският президент Владимир Путин. На тази тема се изказа преди дни председателят на Комитета по отбрана на Думата генерал-полковник Владимир Шаманов, до неотдавна командващ Въздушно-десантните войски и член на Колегията на Министерството на отбраната.

На среща с акредитирани в Москва военни аташета той напомни рязко нарасналия бюджет на алианса — с 26 млрд. долара, а обърна също така внимание, че именно Русия на практика е обявена за „главна заплаха за цивилизования свят”. Той беше принуден да признае, че Русия допуска използване на сили на НАТО, дислоцирани в източния фланг на блока, за настъпателни действия срещу нея.

В тази връзка Шаманов сравни сегашната ситуация с позицията на Хитлер, който подписа договор за ненападение, но вероломно го наруши, като нападна СССР през юни 1941 година.

Не толкова отдавна експерти от американската военноаналитична компания „Стратфор” признаха, че на Русия ще се наложи да има работа с по-чести „гостувания” на НАТО в Черно море заради повишения интерес на алианса в този регион. Според тях борбата за влияние в района само ще се изостри, тъй като в очите на НАТО тази акватория е стратегическа ценност.

В публикацията на „Стратфор” бяха посочени и сценарии, които алиансът може да използва, за да заобиколи ограниченията, обусловени от Конвенцията от Монтрьо. Според експертите НАТО ще прибегне до метода на ротацията, а също така към комплектуване на военноморски сили от флотите на държавите, които имат право на постоянно базиране в черноморския басейн.

Интересно е, че също така се изказват за превъзходство на Русия над силите на алианса в този регион по редица направления. Такова надмощие се наблюдава в авиацията и силите на флота, в това число и подводния, който сега се модернизира активно. Във връзка с това не може да не се признае, че особено значение за Русия има форпостът й на Черно море — Крим.

През последните години бяха предприети радикални стъпки за укрепването на отбранителната способност на този район. Според информация на руското военно ведомство от края на миналата година на бойно дежурство на полуострова застъпи полкови комплект на зенитния ракетен комплекс С-400 „Триумф”, а от 1 януари тази година — зенитният ракетно-оръдеен комплекс „Панцир-С”. Отделен морски щурмови авиационен полк на Черноморския флот активно усвоява многофункционалните изтребители Су-24, които по-рано съставяха основата на авиационния парк на морската авиация.

В началото на тази година шефът на военното ведомство Сергей Шойгу съобщи пред Колегията на Министерството на отбраната за приключване на формирането в Крим на армейски корпус. Създадена е и осигуряваща инфраструктура на 126-а бригада за брегова охрана на Черноморския флот, дислоцирана в населения пункт Перевалное.

Според бившия командващ Черноморския флот адмирала в оставка Игор Касатонов усилването на НАТО няма да промени превъзходството на Русия в региона.

„Русия има всички ресурси, за да запази преимуществото си в Черно море — и морални,и материални — каза той. — Нашият флот има достатъчно сили за противодействие на НАТО в Черно море. В този регион доминира Черноморският флот.

Що се отнася до озвученото от НАТО желание да води с нашата страна диалог от позиция на силата, членът на Обществената палата на Русия и първи вицепрезидент на Международния обществен фонд „Руски фонд за мир” Елена Сутормина смята, че с такива заявления Западът само повишава авторитета на Русия на международната арена, тъй като показва нейната независимост и умение да води грамотна външна политика.

„Мисля, че можем да кажем благодаря на нашите западни колеги”, отбеляза Сутормина.

Реклами

Posted on 26.02.2017, in Анализи, Въоръжени сили and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: