Експерт: НАТО трябва да бъде заменен от нова Евразийско-атлантическа организация за колективна сигурност включваща Русия


Експерт: НАТО трябва да бъде заменен от нова Евразийско-атлантическа организация за колективна сигурност включваща РусияАмериканският президент Доналд Тръмп е прав в оценката си, че НАТО е остаряла структура, твърди преподавателят по международна политика в Университета в Антверпен Том Сойер в статия за „Нешънъл Интерест“ (The National Interest), цитиран от „Руски дневник“. Според него блокът трябва да бъде заменен от нова организация за сигурност, която включва държави от Европа и Азия.

„НАТО трябва да бъде променен или дори заменен от нова Евразийско-атлантическа организация за колективна сигурност, която включва Русия. Това ще е и в интерес на Украйна и Балтийските страни“, твърди експертът.

„Новопостроената централа на НАТО в Брюксел, която ще бъде открита в присъствието на Доналд Тръмп в края на май, е достатъчно голяма, за да побере всички тях“, отбелязва той.

Според Сойер продължаващото разширяване на НАТО е „най-голямата грешка“, която е правил алиансът.

Той отбелязва също, че западните страни е трябвало да поканят Русия да стане част от „архитектурата на евро-атлантическата сигурност на равноправна основа“ след края на Студената война.

Сойер е на мнение, че всеки отбранителен съюз, включително НАТО, е „временен“, тъй като подобни съюзи се създават с определени цели и се разпадат след постигането им.

„Наистина е странно, че НАТО все още е жив“, посочва експертът.

„Имплозията на Варшавския договори и СССР трябваше действително да доведат до кончината на НАТО“, отбелязва той.

Posted on 26.02.2017, in Анализи, Въоръжени сили, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: