Кирил Комаров: „Росатом“ счита проектите за вятърна енергия за най-основната си неядрена линия на растеж


Кирил Комаров: „Росатом“ счита проектите за вятърна енергия за най-основната си неядрена линия на растежДъщерната компания на руската държавна корпорация „Росатом“ – OTEK – Обединена топлоенергийна компания, и холандският производител на турбини Lagerwey подписаха споразумение за изграждане на вятърни паркове в Русия.

„Росатом“ счита проектите за вятърна енергия за най-основната си неядрена линия на растеж. Това заяви първият заместник генерален директор на „Росатом“ Кирил Комаров в интервю за РБК.

През 2016 г. „Росатом“ спечели търг за строителство на три вятърни парка в Русия с обща мощност от 610 мегавата. Това са 17% от общата мощност от вятърни паркове, които трябва да заработят в страната до 2024 г.

Проектът цели изграждането на три вятърни парка в република Адигея и в Краснодарския край.

„Става въпрос за създаване на съвършено нов отрасъл в Русия“, заяви Комаров.

„Росатом“ поставя пред себе си задачата не само за строителство на вятърни електроцентрали, но и за създаване на система за техническо регулиране, подготовка на кадри, локализиране на производството, сертифициране и научно-изследователска дейност.“

Обемът на инвестициите в проекта е около 84 млрд. рубли. Размерът на планираното банково финансиране на първия етап от проекта е 65 млрд рубли.
„Сега приключваме конкурс сред банките, които са готови да станат финансови партньори на „Росатом“. Проектът е достатъчно значителен – от порядъка на 1,3 милиарда евро“, съобщи Комаров.

Такъв амбициозен проект има нужда от технологичен партньор. След задълбочено проучване, бе избрана холандската компания Lagerwey, която има богат опит в производството на вятърни турбини.

Основана през 1979 г., компанията вече близо 40 години разработва, произвежда и експлоатира ветрогенератори, както и управлява веригата от доставки и поддръжка след продажбата.

Според експертите на „Росатом“ холандският производител е разработил най-обещаващата технология с ниска цена за поддръжка.

Важно условие на сделката е локализацията на производството на компоненти за вятърни паркове на ниво не по-малко от 65%. През тази година ще бъде създадено съвместно предприятие с равни дялове на участие, което ще се занимава с производство, сглобяване и изграждане на ветрогенератори, създаване и управление на веригата от доставки, услуги по експлоатацията и дистрибуцията на произведените в Русия ветрогенератори на вътрешния и чуждестранен пазар.

Партньорството между „Росатом“ и Lagerwey е отлична възможност за създаване на местно производство на ветрогенератори и промотиране на руските продукти на глобалния пазар.

Според Комаров, „Росатом“ има всички необходими компетенции и капацитет за създаване на местно производство.

„Росатом“ е уникална компания от гледна точка на бизнес обхвата си. Ние инвестираме в енергопризводство и притежаваме близо 27% от общите генериращи мощности в Русия. Ние знаем как да строим АЕЦ и имаме практическото познание за пазара. И по-важно, имаме собствени машиностроителни предприятия“, коментира Комаров.

Според генералния директор на АЕМ-технологии Игор Котов, вече са проучени варианти за локализиране на производството на компоненти за ветрогенератори. Основното производство ще бъде във Волгодонск в „Атоммаш“, където има цялата необходима инфраструктура, включително и пристанище.

Решението на „Росатом“ да се обърне към вятърната енергия никак не е случайно. Още през 2015 г. по време на Парижката екологична конференция стана ясно, че бъдещето на енергетиката е развитието на безвъглеродни източници.

От „Росатом“ неведнъж са казвали, че въпросът днес не трябва да бъде АЕЦ или ВЕИ, а как правилно да бъдат миксирани двата източника, така че да бъдат постигнати и екологичните цели, и енергийната стабилност на държавите.

От една страна ВЕИ дава чиста енергия, но няма как да даде сигурност на снабдяването и прогнозируемост на цените. От друга страна пък АЕЦ на практика се явява безкарбонов източник на енергия, който като базова мощност дава сигурност на енергийните системи и предвидимост на цените, каквато е необходима за клиентите.

Така лидерът в ядрените технологии „Росатом“ е на път да се превърне и в „опитомител“ на ветровете, влизайки в един напълно нов за корпорацията пазар, но с огромен потенциал и за Русия, и за „Росатом“.

Advertisements

Posted on 25.02.2017, in Анализи, Енергийни проекти and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: