Активисти в САЩ обвиниха Обама и Сорос за организирането на преврата в Украйна


Активисти в САЩ обвиниха Обама и Сорос за организирането на преврата в УкрайнаАктивисти няколко часа в четвъртък раздаваха в центъра на Ню Йорк, а също в редица други американски градове печатни материали, в което се казва, че смяната на властта в Украйна е била осъществена с непосредствената подкрепа на милионера Джордж Сорос и администрацията на 44-ия президент на САЩ Барак Обама.

Акцията е организирана от международния Шилеровски институт в рамките на кампанията по запознаване на американците с реалната ситуация в Украйна по повод годишнината от събитията на Майдана.

Вчера Янукович, утре Тръмп

В Ню Йорк мероприятието бе проведено в централния район Манхатън, недалеко от щаб-квартирата на НАТО. Участниците разпънаха плакати с надписи: „Обама – в затвора“, „Вашият враг – Джордж Сорос“, съобщи официалният представител на института Даян Сер, която е от политическия комитет на движението на Линдън Ларуш.

Според нея, аналогични акции са били проведени в четвъртък в Бостън, щата Масачузетс, Хюстън, щата Тексас, а също в столицата на Германия Берлин. Както подчерта Сер, активистите искат „целият свят да разбере истината за това, което се случи в Украйна преди три години“.

„Хората проявяват интерес. Много от тях се спират, за да ни попитат за подробности“, — констатира тя, говорейки за акциите в Ню Йорк

Според Сер, американците трябва да знаят за събитията в Украйна, където е бил свален законно избраният президент Виктор Янукович, защото по подобен сценарий може да се развие и ситуацията в САЩ.

„Същите хора се опитват да отстранят от власт американския президент Доналд Тръмп“, — посочи тя.

Старанията на Сорос и Обама

В материалите, които са раздавани от активистите, се цитират данни от подготвения от движението на Ларуш доклад за събитията в Украйна и възможността от подобна ситуация в САЩ.

Пълната версия на документа е предоставена на ТАСС. В него смяната на властта в страната е охарактеризирана като „жесток преврат“, осъществен с активното участие на „група неонацисти“.

Администрацията на Обама и някои от съюзниците на Вашингтон, както се отбелязва, са използвали събитията в Украйна като „оправдание на новия етап на военната мобилизация на НАТО срещу Русия“.

Виктория Нюланд, която по онова време заема поста помощник  на държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия, „няколко пъти идва при протестиращите, раздава бисквити на Майдана, при това тя отказа да признае факта, че освен мирните демонстранти, които са били разтревожени от корупцията и ситуацията в икономиката, там са били явно неофашистки банди, участващи във въоръжения метеж срещу избраното правителство“.

Както се отбелязва в документа, с формирането на общественото мнение за Украйна пред преврата са се занимавали над 2 хиляди НПО-та, имащи подкрепата на САЩ и техни съюзници, а също  контролирани от Сорос фондове.

Авторите на доклада припомнят, че, както е заявила Нюланд, Вашингтон е изпратил 5 млрд долара от 1991 г., за да установи в Украйна „демократично правителство“.

Авторите посочват, че понастоящем Сорос, а също хора, които по-рано влизат в обкръжението на Обама, активно участват в опитите да се дискредитира Трмъп и да не допуснат реализирането на обещанията на новия стопанин на Белия дом да нормализира отношенията между Москва и Вашингтон.

Линдън Ларуш е американски икономист и политик, автор на т.нар. теория на „физическата икономика“ и противник на монетаристките концепции.

Той счита Русия за един от ключовите играчи на световната арена и твърди, че РФ заедно с Китай, Индия, САЩ и редица други страни могат да спасят света от най-голямата световна криза.

Posted on 25.02.2017, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: