Учени разказаха за „войника на бъдещето“ на Русия


Учени разказаха за "войника на бъдещето" на РусияВойникът на бъдещето ще представлява сложна система, в чийто център е човекът, разказа ръководителят на проекта „Защитник на бъдещето“ във Фонда за перспективни изследвания на Русия Аркадий Петросов, цитиран от „Взгляд“ и „Руски дневник“.

„Войникът на бъдещето ще представлява сложна система, в чийто център ще е човекът, и в който ще има елементи, обединени конструктивно и функционално от една обща задача: да изведат човека извън пределите на зоната на огнево поразяване, да усилят бойната му мощ и да обезпечат съхраняването на живота му“, обясни ученият.

Той допълни, че работата по проекта включва физико-технически, информационни, химико-биологични и медицински изследвания.

Провеждат се и перспективни разработки на роботизирана техника.

Според Петросов от бойците няма да се изисква нова компетенция, за да ползват сложната екипировка, а точно обратното – тя ще помага на войниците с различно ниво на подготовка и ще подобрят тяхната ефективност, издържливост и физически показатели.

Една от най-важните задачи на екипировката, според Петросов, е удължаването на т. нар. „златен час“ или промеждутъка, в който може ефективно да се помогне на тежко ранен човек.

„Тази област на разработката е много широка – в нея има система за контрол на състоянието на войника, технически и медицински средства за дистанционно провеждане на високопрофесионални операции, изследвания в областта на криоконсервацията и заместители на кръвта“, допълни Петросов.

Posted on 24.02.2017, in Анализи, Въоръжени сили, Наука и технологии and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: