Експерт: САЩ трябва да намери общ език с Русия и Китай


Експерт: САЩ трябва да намери общ език с Русия и КитайАмериканските власти трябва да намерят допирни точки с Москва и Пекин заради укрепване на световния мир и сигурност, счита Джейкъб Стоукс от списание Foreign Affairs.

Дружбата на Москва и Вашингтон „против” Китай стана истинска идея фикс в американските експертни кръгове, пише журналистът.

Много видни политолози предлагат отново обръщане към външнополитическата стратегия на президента Никсън, когато САЩ и Китай започнаха да се сближават с цел отслабване на позициите на Съветския съюз.

Този път обаче, според анализаторите, Америка трябва да се обедини с Русия.

Според Стоукс, подобни спекулации не се базират на никакви основания. Журналистът подчертава, че краят на Студената война даде на руско-китайските отношения положителен импулс и оттогава взаимодействието на двете страни се задълбочава.

Авторът обръща внимание на разрастващото се сътрудничество във военната област.

Стоукс предполага, че „стратегическото партньорство” между Москва и Пекин е обусловено от сходни ценностни ориентири.

„Общият светоглед е фундамент на руско-китайското сътрудничество. То в значителна степен се определя от желанието да се ускори краят на доминирането на САЩ и стремеж към многополюсен модел на световния ред” – счита журналистът.

Авторът на публикацията твърди, че Вашингтон просто няма какво да предложи на Москва в замяна на руско-китайското приятелство.

Отмяна на санкциите, признаването на Крим, спиране разширяването на НАТО и отмяна на системата за ПРО – всичко това ще „прати на вятъра 70 години американски инвестиции в Европа”, счита Стоукс.

Според журналиста, единственият изход за Вашингтон ще стане сътрудничеството на равнопоставена основа с Москва и Пекин, „търсене на общи гледни точки по сложни въпроси” и „практическа работа в областите, които представляват общ интерес за трите страни”.

Posted on 24.02.2017, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: