Русия изпревари Саудитска Арабия като най-голям производител на петрол


Русия е изпреварила Саудитска Арабия като най-голям производител на петролРусия е изпреварила Саудитска Арабия като най-голям производител на петрол през декември, съобщава Bloomberg, позовавайки се на данни, публикувани на сайта на базираната в Рияд Joint Organisations Data Initiative.

Според данните през последния месец на 2016 г. руската петролна продукция е възлизала на 10.49 млн. барела на ден срещу 10.46 млн. барела на ден за Судитска Арабия.

По този начин Русия успява да изпревари арабската държава по отношение на дневния добив за пръв път от месец март 2016 г.

В нивата на добив на двете страни се наблюдава спад спрямо ноември, което не е изненадващо, предвид факта, че Рияд и Москва бяха едни от движещите сили за сключването на споразумението за съкращаване на продукцията на членовете на ОПЕК и други петролни износители.

Този ход бе предприет с цел да се стабилизират цените на петрола на световните пазари.

Макар и ефектът от тези мерки да бива ограничаван от повишаващата се сондажна активност в САЩ, цената на петрола с марка Брент отбеляза ръст от около 20% спрямо края на ноември, когато бяха доворени съкращенията.

Щатите заемат трето място по добив за декември с 8.8 млн. барела на ден през декември, което със 100 0000 барела под нивата на продукция за ноември.

JODI отрежда четвъртото място за Китай, с дневен добив от 3.98 млн. барела.

Данните показват още, че през декември износът на петрол на Саудитска Арабия се е понижил до 8 млн. барела на ден спрямо 8.26 млн. барела през предходния месец. Това е най-големият спад в петролния износ на страната от май 2003 г. насам.

Posted on 23.02.2017, in Анализи, Икономика and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: