Янукович помоли Тръмп да даде оценка на действията на американските чиновници по време на държавния преврат в Украйна


Янукович помоли Тръмп да даде оценка на действията на американските чиновници по време на държавния преврат в УкрайнаЕкс-президентът на Украйна Виктор Янукович помоли президента на САЩ Доналд Тръмп да даде юридическа и политическа оценка на действията на американските чиновници по време на събитията на „eвромайдана“.

„Моля Ви да дадете обективна юридическа и политическа оценка на действията на американските чиновници по време на украинската криза“,  се казва в писмото на Янукович, изпратено до президента на САЩ.

Във връзка с 3-та годишнина от държавния преврат в Украйна Янукович даде интервю за група руски и украински журналисти, по време на което съобщи, че е изпратил писмо-обръщение до лидерите на Германия, Франция, Полша, до ръководителите на Съвета на Европа, ПАСЕ и Европарламента, а също до президентите на Русия и САЩ.

В интервюто бившият украински лидер се връща към събитията от времето на Евромайдана, разказвайки, че той е тръгнал към отстъпки и фактически е изпълнил всички искания на опозицията.

Но, подчертава той, „манипулациите и технологиите, които се използваха по онова време, манипулациите на общественото мнение се извършваха на много високо професионално ниво“.

„Днес знаем, че това щедро беше финансирано от различни международни фондове“, — отбелязва Янукович, пояснявайки, че всичко се е случило с „голямата подкрепа на западните страни и САЩ“.

„Основната причина за трагичните събития — това е желанието на всяка цена да се вземе властта в Украйна. Хората, които извършиха държавния преврат, използваха за целта всички методи, известни още от предишните проекти на цветни революции и арабската пролет. Но това вече бе украински проект“, казва Янукович.

Според него, САЩ са продължили да подкрепят украинските радикали, извършили държавния преврат, и в периода на започналата кръвопролитна война в Донбас.

Той припомня, че указът на Александър Турчинов, изпълняващ длъжността президент, за силова операция в Донбас „e дал старта на гражданската война“.

Изпълняващият тогава длъжността посланик на САЩ в Украйна Джефри Пайет е подкрепял действията на властите, които използвали срещу мирното население от източна Украйна тежка техника, авиация, в Донбас били изпратени незаконни въоръжени части, т.нар. доброволчески батальони на националисти, които открито издевателствали над местното население и мародерствали.

„Властите искаха да покажат, че друга гледна точка няма“, — посочва Янукович.

Posted on 22.02.2017, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: