NI: Пет най-смъртоносни видове въоръжения на Китай, които САЩ изпускат от поглед и не разглеждат като военен потенциал


NI: Пет най-смъртоносни видове въоръжения на Китай, които САЩ изпускат от поглед и не разглеждат като военен потенциалКитай разработва нови системи въоръжения, които безпокоят САЩ. Но не толкова изтребителите пето поколение J-20 или противокорабните балистични ракети Дунфън-21 (DF-21) плашат САЩ и неговите съюзници, коментира Кайл Мизоками за The National Interest.

„Има цял клас „въоръжения” в КНОА, които трябва да предизвикат такова или по-голямо безпокойство. Някои въоръжения е трудно да бъдат открити, други са скрити на видими места. Някои са полезни поради недостатъчните възможности на Америка да противодейства, други са отражение на социално-икономическите промени в държавата” – пише Мизоками.

Според автора могат да се посочат пет най-смъртоносни видове въоръжения на Китай, които САЩ изпускат от поглед и не ги разглеждат във военния потенциал на Китай.

На първо място са бойните космически системи, чието развитие може да остави Въоръжените сили на САЩ „глухи, неми и слепи”.

Именно с помощта на военни спътници американските военни могат точно да определят по цялото земно кълбо своето местоположение и дислокацията на противника, да предават информация и да остават информирани за военната обстановка.

Противоспътниковото оръжие на Китай може да лиши САЩ от всички днешни преимущества.

Второто място заема производствената база на Китай. КНР си остава „световната фабрика”, произвеждаща практически всичко. През 2014 г. Китай е пускал до 540 000 iPhonе на ден.

В случай на нужда целият този промишлен потенциал може организирано и бързо да бъде поставен на военни релси.

На трето място е кадровият ресурс от военните колежи. Очаква се към 2020 г. в Китай да има 195 милиона души завършили военни колежи.

Четвъртият вид въоръжение, от който трябва да се опасява Вашингтон, са морските мини. Те могат да се превърнат в „икономическото оръжие” на Китай, което ще му позволи да провежда операции по изолиране на морски райони от достъпа на ВМС на САЩ.

Американските миночистачи ще се натъкнат на огромни трудности, тъй като Китай може да поставя минни полета както с помощта на подводници, така и с помощта на морската си авиация (например с патрулните си самолети Y-8X).

Според Мизоками, последната заплаха за Армията на САЩ е китайският спецназ, който сега наброява 20-30 хиляди души. Подразделения със специално предназначение има във всички видове въоръжени сили.

За китайските спецназовци се знае малко, но няма съмнение, че са силно мотивирани и фанатизирани.

Posted on 19.02.2017, in Анализи, Въоръжени сили and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: