Речта на Владимир Путин на Мюнхенската конференция по сигурността преди 10г. и днес звучи напълно актуално


Речта на Владимир Путин на Мюнхенската конференция по сигурността преди 10г. и днес звучи напълно актуалноНа 10 февруари се навършиха 10 години от речта на Владимир Путин, която той произнесе на Мюнхенската конференция по сигурността. Да се каже, че тя предизвика сензация, значи нищо да не се каже. Тя отбеляза преломен момент в отношенията между Русия и Запада. Очерта границата, отвъд която за силните на деня стана ясно, че Русия няма да се примири с ролята на второстепенна държава, независимо на кого и как му се иска да я постави в задния двор на историята.

Русия има свой глас и свои национални интереси. Като уважава мнението на другите страни и се прислушва към него, с всички правни и цивилизовани начини тя ще изисква уважение и към своите интереси. Каквото и да струва това, анализира Виктор Литовкин за „Известия”.

Същност на словото на руския национален лидер стана изричането на важни истини — прости и очевидни, но за някои — неприятни и дори бодливи. Това бяха истини, разобличаващи лицемерието и нямащи нищо общо с демокрацията, с представите на някои политически лидери за единствен и недосегаем полюс на висшата справедливост, сила и световно господство.

Истини за политиката на САЩ и НАТО, които редовно поставят своите интереси над международното право, в резултат на което никой не може да се чувства сигурен.

Путин говори в Мюнхен откровено и прямо за опитите на НАТО и Евросъюза при активното участие и под ръководството на САЩ със своите действия да подменят решенията на ООН, пренебрегвайки устава на организацията и разширявайки алианса на изток.

Говори още за придвижването на инфраструктурата му към руските граници, за създаване на командни пунктове, складове с оръжие и бойна техника, за разполагането там на американски военни контингенти и комплекси за противоракетна отбрана.

Всичко това ставаше много преди събитията в Югоизточна Украйна и завръщането на Крим в Русия, които във Вашингтон и Брюксел днес сочат като причина на техните действия. Обясняват придвижването на американските и натовските военни контингенти към западните граници на Русия със „страха на Източна Европа от руска агресия”.

Процесът на разширяване на НАТО няма никаква връзка с модернизацията на самия алианс или с гарантиране сигурността в Европа. Тъкмо обратното, това е сериозен провокативен фактор, който снижава равнището на взаимното доверие. Напълно справедливо ние имаме правото да попитаме срещу кого е това разширяване.

И какво стана с онези уверения, които западните партньори даваха след разпускането на Варшавския договор? Къде са сега тези уверения? За тях даже никой не си спомня. Но аз ще си позволя в тази аудитория да напомня какво бе казано”, заяви в Мюнхен руският лидер.

Владимир Путин цитира изявлението на тогавашния генерален секретар на НАТО Манфред Вьорнер, направено в Брюксел на 17 май 1990 г. Тогава той заяви: Самият факт, че ние сме готови да не разполагаме войски на НАТО извън територията на ФРГ (става дума за бившата Западна Германия — бел. ред.), дава на Съветския съюз твърди гаранции за сигурност”.

„Къде са тези гаранции?”, попита руският президент. Залата, в която в този момент бяха лидери на САЩ и най-големите европейски държави, потъна в мълчание. Нямаше какво да кажат.

След това западните медии и политици започнаха като по команда да опровергават обещанията на американски и натовски лидери, дадени на Михаил Горбачов, да няма разширяване на изток. Аргументът беше, че за това няма подписани официални документи. Фактите обаче са упорито нещо и срещу истината няма аргументи. Никакви масирани информационни и пропагандистки кампании и словесна еквилибристика не са в състояние да скрият очевидното.

Политиката на западните страни през последните 25 години бе насочена към това да бъде затруднено последователното развитие на Русия, да не се допусне нейното възраждане като водеща световна държава, а главното — на световната арена да се утвърди хегемонията на Съединените щати и други натовски страни.

Уви, не се получи и няма да се получи. Владимир Путин честно и откровено предупреди за това западните лидери в речта си на Мюнхенската конференция по сигурността преди 10 години. Оттогава насам силните на деня не могат да забравят и да му простят прямотата и правотата.

Разбира се, в словото на руския президент бяха засегнати много злободневни теми, направен беше дълбок анализ на цялостната международна обстановка с точни формулировки и изводи. Може дълго да бъдат обсъждани. Например, интересно е да се помисли защо редица международни споразумения не работят, включително Договорът за обикновените въоръжени сили в Европа.

Защо САЩ не искат да подпишат Договора за предотвратяване разполагането на оръжие в космическото пространство, за разгръщането на американската система за противоракетна обрана на територията на европейските страни, за засилване режима на неразпространение на оръжие за масово унищожение.

В словото на Путин прозвучаха не само критика, но и конкретни делови предложения. За това как да се укрепи сигурността в Европа и целия свят, за необходимостта от взаимоизгодно сътрудничество в тази сфера, за честна конкуренция, спазване на човешките права, създаване на демократична и справедлива система на отношенията във всички сфери на международната дейност.

Забележителен е фактът, че тази реч на руския президент и днес звучи напълно актуално, въпреки че оттогава изминаха 10 години. Опасностите, които тогава стояха пред човечеството, така и не отминаха. Интересно защо. Може би, защото на Запад не искат и не могат да приемат промените? Или защото там на власт твърде дълго се намират неоконсерватори, които се превърнаха в бариера по пътя на развитието на света?

Сега постепенно настъпват промени. В САЩ има нов президент с нови идеи. Предстоят избори във Франция и Германия, започва процесът на излизане на Великобритания от Евросъюза.

Русия става по-силна и уверена в себе си. Но в сферата на сигурността все още всичко е много сложно. Не би било лошо речта на руския президент отпреди 10 години да бъде размножена и раздадена на участниците в сегашната конференция в баварската столица.

Нека си спомнят за какво предупреждаваше Владимир Путин и какво по-късно се случи. Времето на промените настъпи.

Posted on 18.02.2017, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: