„Космокурс” анонсира началото на програма по разработване на първия руски суборбитален кораб предназначен за космически туризъм


„Космокурс” анонсира началото на програма по разработване на първия руски суборбитален кораб предназначен за космически туризъмВ компанията „Космокурс” анонсираха началото на програма по разработване на първия руски суборбитален кораб за многократно използване, предназначен за космически туризъм, съобщава електронното издание „Экономика сегодня”.

Днес има четири варианта, ако човек е решил да се впусне в космически туризъм. Единият, който е и най-скъп, е полет на борда на МКС. Билетът за главната космическа база на човечеството струва 30 млн. долара. Но дори заплащането не означава, че полетът е осигурен. Кандидатът задължително трябва преди това да премине интензивна едногодишна подготовка, която включва придобиването на определени навици и знания за устройството на кораба „Союз”.

Вторият вариант предполага суборбитален полет. Именно в тази посока работят активно частните компании. Тези полети са доста по-различни от ракетните.

„По международните правила космическият полет означава излизане на орбита и достигане на скорост 8 км/сек. Суборбиталният полет се нарича космически по-скоро с рекламна цел”, обяснява ръководителят на Института за космическа политика Иван Моисеев. Той добави, че тъкмо това направление навсякъде се развива особено активно.

Печалбата за космическите компании ще бъдат добри само през първия етап от развитието на космическия туризъм, когато на базара на този бизнес техният брой е твърде ограничен. След първоначалния силен интерес към полетите неминуемо ще последва неговият спад.

Отначало цената на достъпа до такъв полет ще остане около 200 000 долара и затова далеч не всеки желаещ ще има възможност да си позволи това приключение.

„По-късно цената на билета може да бъде намалена като минимум два пъти. За да се постигне това, ще трябва да има серийно производство на кораби и да е организиран постоянен поток от клиенти. Цена под 100 000 долара обаче е трудно да се очаква”, смята Моисеев.

Третият и четвъртият вариант може да се нарекат околокосмически пътешествия. Срещу 15 000 долара туристът може да попадне в стратосферата на МиГ-29, да покори височината от 29 км и така да бъде имитиран суборбитален полет. Другият вариант за 3500 долара дава билет за борда на ИЛ-76МДК. Туристът може няколко пъти по за 30 секунди да изпита състоянието на безтегловност.

Резервацията и продажбата на билети за кораба на „Космокурс” ще започне от догодина. В момента корабът е в етап на разработка, като първите изпитания са планирани за 2019 – 2020 г. Експертите обясняват, че да построи кораб за суборбитални полети е много по-лесно, отколкото за орбитални.

„Аеродинамичните и горивни натоварвания са много по-малки. Проблемът обаче не е само в конструкцията на кораба и интересът на хората към полети с него, но и в огромния брой допълнителни нормативни проблеми”, казва Моисеев.

Компаниите са задължени да получат лиценз за полети от „Роскосмос” и сертификат за пилотиране. За да се увенчае това с успех, преди това трябва да бъде доказана сигурността на старта.

Предварителните изпитания на техниката без участие на човек струват огромни средства. Успоредно с това инженерите трябва да отговорят на всички изисквания за сигурността на полетите на космически туристи.

В „Космокурс” са изпълнени с оптимизъм и нямат намерения да се спират пред очакващите ги трудности пред постигане на амбициозната цел. В компанията планират пътешествията да се организират за групи от пет души и полетите да продължават около 15 минути. Туристите ще бъдат задължени да минават през строг медицински преглед и тридневна подготовка.

Според инициаторите на проекта суборбиталните полети не носят особени натоварвания и изпитания за човешкия организъм.

Posted on 18.02.2017, in Наука и технологии and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: