Руски експерт: България иска да вземе част от украинския транзит на газ


Руски експерт: България иска да вземе част от украинския транзит на газРусия тази зима даде да се разбере, че транзитът на природен газ през Украйна може да бъде прекратен, след изтичането на договора.

Заради това Южна Европа и по-специално България искат да се подсигурят в енергиен план и да вземат част от транзита. Става въпрос за възобновяването на проекта за газопровод „Южен поток“.

Русия е готова на тази стъпка, но в момента нейната позиция е много по-премерена и строга, заяви пред РЕГНУМ генералният директор на Фонда за енергийно развитие на Русия Андрей Листовски, цитиран от „Руски дневник“.

Той припомни, че преди седмица руският президент Владимир Путин каза, че Русия е готова да възобнови „Южен поток“, но при гаранция, че парите ѝ няма да потънат отново, както се случи, когато България неочаквано се отказа от реализацията на проекта.

Тогава Москва вече беше построила част от инфраструктурата и поради това понесе огромни загуби.

„Тази зима стана ясно, че Русия има много сериозни намерения по повод прекратяването на транзита през Украйна, разглеждат се различни пътища. Разбираемо е, че Южна Европа има интерес да пренасочи част от потока към себе си.

На първо място, това ще осигури работни места. На второ – ще има и такси за транзита и по-голяма енергийна сигурност. Затова  да, всички на теория са готови да се възобнови движението по „Южен поток“.

Но сега Русия с основание има по-строга позиция. Тя е готова да възобнови проекта, но при твърди гаранции, че парите няма да потънат и че всички договорки ще бъдат изпълнени“, отбеляза експертът.

На бизнес форум във Варна в сряда търговският аташе на Русия в България Игор Илингин заяви, че „Южен поток, който бе прекратен през 2014 г., може да бъде реализиран. Илингин припомни думите на Путин, че за размразяването на проекта руската страна се нуждае от „железобетонни гаранции“ от София.

В същото време Илингин каза, че руските инвеститори проявяват голям интерес и към други проекти, които могат да се реализират във Варна.

Advertisements

Posted on 16.02.2017, in Анализи, Балканите, Енергийни проекти and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: