Кървавият подарък за Хилари Клинтън с 30 хиляди жертви – щурмът на Мосул


Кървавият подарък за Хилари Клинтън с 30 хиляди жертви - щурмът към МосулКъм 23 януари 2017 г. източната половина на град Мосул, който почти три години бе в ръцете на ИДИЛ, най-накрая попадна под контрола на силите на коалицията, в чийто състав влиза иракската армия, кюрдското опълчение и частите на западните страни. Завземането на източен Мосул, обаче, в никакъв случай не може да се нарече победа — спорадичните боеве в града продължават и след официалното обявяване за края на операцията.

Началото на операцията на западната коалиция срещу Мосул беше 21 януари 2015 г., когато американските сили в Ирак започнаха да нанасят въздушни удари, за да помогнат на кюрдските отряди пешмерга да пристъпят към освобождението на Мосул. В същия ден успехът на кюрдските пехотинци се ограничаваше с превземането на няколко неголеми селища близо до града. А самото настъпление към Мосул се разтегна в рамките на две дълги години.

Скоро след тези бомбардировки, на 9 февруари 2015 г., координаторът на коалицията, представителят на САЩ Джон Ален анонсира началото на сухопътното настъпление към Мосул от иракската армия и отрядите на кюрдското опълчение. Целта на настъплението бе пълното връщане на града с милионно население под контрола на властите в Ирак само за „няколко седмици“. В същото време отрядите пешмерга бяха на 9 км от центъра на Мосул.

Още тогава стана ясно, че обявеният от Ален срок за освобождаването на Мосул е меко казано оптимистичен — срещу коалицията бяха около 12 хиляди отбраняващи се джихадисти, които бяха успели да превърнат града във фортификационно укрепен район.

По време на щурма стана ясно, че командването на коалицията е катастрофално, липсваше необходимата оценка за броя жива сила и бойна техника. В началото на 2015 г. се планира в щурма към Мосул да вземат участие 5-6 мотострелкови бригади, в прилежащите към града райони бяха съсредоточени само 25 хиляди войници и опълченци.

В края на февруари 2015 г. групировката се опита да настъпи в покрайнините на Мосул. Бе напълно очакван фактът, че тези действия завършиха без резултат. Настъпващите бяха спрени още на първата линия на отбраната, която се намираше в предградията и селищата на източния бряг на Тигър. От средата на месец май жегата и пясъчните бури още повече усложниха настъпателната операция и подкрепата от въздуха.

През септември същият този Ален промени сроковете за завземането на Мосул от първоначалните „няколко седмици“ до „няколко месеца“.

Но през септември 2015 г. самите терористи започнаха настъпление, което трябваше да бъде отблъснато от пешмерга, а и от силите на канадските специални части.

Новото настъпление към Мосул бе наречено „Фатах“ и бе обявено за началото на март 2016 г. Така дългата пауза бе предизвикана от това, че през зимата на 2015-16 г. коалицията се занимаваше с отблъскване на ответните удари на джихадистите и събиране на нова групировка.

Командването на коалицията след неуспешното настъпление през 2015 г. бе направило съответните изводи и този път бяха събрани 85 хиляди иракски войници, 60 хиляди кюрди и местните групировки на християни и сунити. Американците засилиха групировката на пехотните си дивизии

Началото на операция «Фатах» показа, че така многобройната и подготвена групировка е започнала боеве с 20-хилядния гарнизон на Мосул. Отбраняващите града джихадисти се ползваха с подкрепата на местното население и умело използваха градските комуникации. Още един фактор, който имаше значение, бяха екзекуциите.

Към есента на 2016 г. в ситуацията около Мосул се появи друг фактор, заповед от САЩ — на американското командване му беше нужно на всяка цена да демонстрира успех — започнаха изборите в САЩ.

В резултат, през нощта между 16 и 17 октомври 2016 г. месец преди президентските избори в САЩ, премиерът на Ирак Хайдер Ал-Абади обяви за началото на поредната операция за освобождението на Мосул със силите на иракската армия, кюрдите от Пешмерга и международната антитерористична коалиция.

Но планираната за датата — 8 ноември — датата на президентските избори — победа над тероризма не се състоя.

Към 29 ноември практически целият Мосул се контролираше от ИДИЛ, а коалицията изгуби 20 хиляди човека — убити и ранени, повече от бойците, които охраняват Мосул.

След освобождението на източен Мосул, което се случи към 27 януари 2017 г., загубите на коалицията са 30 хиляди човека.

Според оценка на самата коалиция, ИДИЛ е изгубил в градските боеве не повече от 1300 човека.

Цифрите са кошмарни в своята несъпоставимост.

Нещо повече, в резултат на настъплението бойците не бяха унищожени, а просто отстъпиха, насочвайки се към западния бряг и „разтваряйки се“ сред мирното население.

В момента щурмът към Мосул на силите на коалицията под ръководството на САЩ може без преувеличение да се каже, че е най-дългото и безумно неефективно сражение за един град, което трябваше да се увенчае с успех, поднесен на Хилъри по повод нейната очаквана победа на президентските избори.

Posted on 15.02.2017, in Анализи, Въоръжени сили, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: