Тръмп много добре разбира, че Украйна цели да превърне своите покровители в заложници на конфликта с Москва


Тръмп много добре разбира, че Украйна цели да превърне своите покровители в заложници на конфликта с МоскваНовият военен сблъсък в Донбас от финансова гледна точка не се появи случайно. За Порошенко е жизнено необходимо да събуди Запада, да изпроси подкрепата му и да я осребри. Главното бе да стресне Тръмп, който изглежда бе забравил задълженията на САЩ да подкрепя Украйна и да не жали долари за нейното началство, пише в анализ Василий Колташов.

Редица политолози са склонни да гледат на активирането на военния конфликт главно през призмата на вътрешните проблеми. Не би било правилно обаче да разглеждаме засиления обстрел на двете републики само като средство за запазване на властта. Порошенко би искал преди всичко да насочи вниманието на новия президент на САЩ към себе си и в бъдеще да не загуби пари. Няма смисъл да пресмятаме на колко хора Порошенко пожертва живота, за да стигне до телефонен разговор с Тръмп и да чуе от него дума на подкрепа. Той обаче отвърна с протоколно съчувствие.

В съобщението на Белия дом се казва: „Ще работим с Украйна, Русия и други въвлечени в проблема страни, за да помогнем да бъде възстановен мирът по границите”. Сигурно, не това са думите, които в Киев искаха да чуят. Парите са нужни на самия Тръмп и колкото и жално Украйна да се моли, едва ли ще получи много, а може и нищо да не получи, най-малкото директно от САЩ.

Логичният за Тръмп път е да преразпредели средства в Европа и Украйна, като едновременно с това запази риториката на сътрудничество. Да не дава обаче гаранции и да не обещава на Порошенко, като Меркел. Това не означава, че той вече е решил как да се отнася към Русия, а просто, че е осъзнал противоречията между ЕС и САЩ. Обама акцентираше на Европа, за да не попречи на споразумението за трансатлантическо търговско партньорство, което беше един от възловите му външнополитически проекти и което ЕС провали поради разногласията си.

Наред с това военните разходи на САЩ в НАТО са 5% от БВП, а на останалите членки 2%. Европейците не искат да дават повече и смятат, че Америка ще продължава да плаща, както и правила досега. И Украйна жадува за такива „равноправни” отношения, но при това се ориентира повече към Брюксел, отколкото към Вашингтон и на практика е преди всичко европейска марионетка. Тръмп много добре разбира, че тази само до известна степен американска марионетка цели да превърне своите покровители в заложници на своя конфликт с Москва.

На всичко отгоре тя непрекъснато проси пари, без да дава в замяна каквото и да било. Разбира се, че отпуснатите на Украйна заеми никога няма да бъдат върнати. Дефолтът на страната по отношение на дълговете й към Русия е известен на всички, а държавният й дълг през миналата година нарасна с 8 на сто и достигна почти 71 млрд. долара, като тенденцията ще продължи и през 2017 г. До голяма степен икономическото положение на Украйна е резултат от финансовата подкрепа на запада, включително и от новите заеми, които Обама отпусна на Киев. Той въобще беше щедър към украинските началници. При Тръмп те няма да могат да разчитат да подобна щедрост и нежности. На пари също не могат да се надяват.

Новият американски президент смята да реже непродуктивните разходи, които до голяма степен са свързани с Европа. В своята омраза към Русия украинският елит стигна толкова далеч, че вече може да не му се плаща за тази емоция.

„Евтиният ход” сега се състои в следното: с дипломатическа усмивка да отправи Порошенко към международните институции или към структурите на ЕС, като го снабди не с гаранции, каквито му даваше Обама, а с препоръки. Нека сега международните институции се оправят, а те вече схващат намека на Тръмп.

Порошенко вече няма никакъв шанс да се върне в благодатната от гледна точка на паричната помощ на Запада 2014 година, колкото и да стрелят по мирното население на Донбас украинските танкове и артилерия, колкото и да се стараят киевските пропагандисти и дипломати. Няма надежда и за подобряване на икономическото положение. Като си затвори пътя към руските пазари, управляващата украинска олигархия не можа да си пробие път към други пазари.

На практика няма икономически растеж в Евросъюза и международните инвеститори загубиха интерес към създаване на нови производства в Украйна. Ако Тръмп намали субсидиите за европейските партньори от НАТО, това ще се отрази негативно на икономиката на ЕС.

Всъщност перспективите пред европейската икономика не вълнуват Тръмп. Още по-малко го засягат проблемите на украинската икономика, колкото и Порошенко се старае.

Posted on 13.02.2017, in Анализи, Икономика, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: