Руски експерти разработиха „Стратегия на растежа”


Руски експерти разработиха „Стратегия на растежа”Експерти на Столипинския клуб разработиха „Стратегия на растежа”, която бе представена от председателя на президиума на клуба и съпредседател на партията „Делова Русия” Борис Титов.

Наблюдатели отбелязват, че в документа се прави анализ и се предлагат идеи и прогнози, които са алтернативни на програмата на бившия финансов министър Алексей Кудрин, съобщава електронното издание „Вести Экономика”.

„През близките години Русия трябва да постигне по-висок темп на развитие от средните световни показатели, които се очаква да бъдат около 3 — 3,5 процента”, каза премиерът Дмитрий Медведев по време на срещата си с Титов. Двамата обсъдиха подготовката на стратегията за дългосрочно развитие на страната.

Експертите на Столипинския клуб посочват няколко опасности и предизвикателства, с които в момента се сблъсква руската икономика:

1. Понижава се съотношението между риск и печалба, което пречи на реализацията на инвестиционни проекти в повечето сектори на икономиката.

2. Промяната в цените на суровините на външния пазар води до намаляване на доходите в бюджета, бизнеса, домакинствата и на търсеното на вътрешния пазар.

3. Санкциите ограничават достъпа до финансовия и инвестиционния капитал от чужбина, а също до модерно чуждестранно високотехнологично оборудване.

4. Ниското равнище и качество на живот на големи групи от населението.

5. Липсата на конкурентоспособност на голяма част от продукцията и услугите.

6. Недостатъчно развитата индустриална, транспортна и социална инфраструктура.

7. Все още високият процент на емиграция сред предприемачите и квалифицираните специалисти, което води до намаляване на трудовите ресурси и влошаване на професионалната подготовка.

8. Ниско качество на институциите и на държавното управление.

На този фон от негативни фактори и трудности експертите чертаят песимистично бъдеще за развитие на икономиката. Същевременно обаче те предлагат механизми за тяхното преодоляване и своя програма. Според тях тя ще даде възможност на страната да излезе от рецесията и да стъпи на пътя на икономическия растеж и в дългосрочна перспектива по повечето показатели да се изравни с водещите страни в света.

Програмата „Стратегия на растежа” си поставя няколко основни цели:

1. Диверсифицирана, устойчива, конкурентоспособна съвременна икономика.

2. Създаване на добри жизнени условия, повишаване продължителността на живот.

3. Изграждане на съвременна инфраструктура по цялата територия на страната.

4. Преминаване към иновационна икономика.

5. Превръщането на страната във възлово звено от единното икономическо пространство Азия-Европа.

Авторите на програмата виждат изпълнението й в три основни етапа: възстановяване на икономическия растеж до 3,5 – 5 на сто в срок до две година, постигане на високи темпове и качество на икономическия растеж до 4 – 6 процента през периода 2020 — 2025 г., а през третия етап 2026 — 2035 г. страната да навлезе в устойчиво развитие с растеж 3 – 3,5 на сто. При такова последователно постигане на целите до 2035 г. БВП ще бъде удвоен.

За реализирането на програмата страната разполага с достатъчно резерви и благоприятни условия, твърдят експертите. Сред тях са наличието на много недостатъчно натоварени индустриални мощности, висока научна и техническа култура, все още задоволително високо равнище на образованост на населението, големи запаси от природни ресурси, огромният вътрешен пазар и потенциал за производство на стоки, заместващи вносните, висок логистичен и транспортен потенциал на евразийското пространство, ниските данъци за дребния бизнес, ниският държавен и корпоративен дълг, големите бюджетни резерви на правителството, възможностите пред строителния бизнес.

Главен източник на растежа трябва да станат инвестициите в реалния сектор на икономиката и според експертите държавата трябва да бъде катализатор на този процес, като на първо място да бъдат вложенията във високотехнологичните производства и обемни научни проекти. Насърчаването на инвестиционните възможности на частния бизнес те виждат в намаляване административните рискове и лихвите по кредитите, усъвършенстване законодателството в посока към амнистия на капиталите и разширяване гаранциите в защита правата на руски и чуждестранни инвеститори.

В документа на критика се подлагат антиинфлационните мерки на финансовите институции, които на практика според експертите постискат растежа, без да подобряват материалното положение на гражданите. Те дават за пример успешните страни, които са извършили скок в икономическото си развитие — при тях допустимото равнище на инфлацията е достигало понякога двузначен показател и неговото намаляване по-късно е ставало в резултат от икономическия растеж.

Posted on 13.02.2017, in Анализи, Икономика and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: