Руският енергиен гигант „Газпром“ и Молдова не се разбраха за дълга


Руският енергиен гигант „Газпром“ и Молдова не се разбраха за дългаРуският енергиен гигант „Газпром“ се отказа от предложената от Молдова схема за реструктуриране на задължението в размер на 6,5 млрд. долара, съобщава вестник „Коммерсант“, цитиран от „Фокус“.

По-голямата част от дълга – 5,8 млрд. долара – е на Приднестровската република, която няма статут на международно призната държава. От 1992 г. в региона руският газ фактически се подава безплатно.

Независимо от това обаче от юридическа гледна точка задължението е на компанията „Молдовагаз“, която осъществява доставките на природното гориво както към Кишинев, така и към Тираспол.

В Москва обаче едва ли разчитат на събиране на голяма част от дължимата сума. Експерти са на мнение, че въпреки това Русия би искала да запази влиянието си върху пазара в Молдова.

Предложението за реструктуриране на дълга бе отправено от молдовския президент Игор Додон в средата на януари в рамките на посещението му в Москва, в рамките на което проведе срещи с държавния глава Владимир Путин и с Алексей Милер, председател на Управителния съвет на „Газпром“.

Кишинев изрази готовност да погаси своята част от дълга за сметка на прехвърлянето на активи на „Молдовагаз“.

Дългът на Приднестровската република бе предложено да бъде прехвърлен на „Тирасполтрансгаз“, а след това – на административния регион.

„Газпром“ не приема схемата, а иска държавната „Молдовагаз“ като страна по договора да поеме цялата сума, а тя да си търси парите от своите клиенти.
Проблемът за газовите доставки е висящ от последните десетина години.

Posted on 13.02.2017, in Икономика and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: