Русия и САЩ биха могли да възстановят диалога, но старият либерален елит няма да се умори да пречи


Русия и САЩ биха могли да възстановят диалога, но старият либерален елит няма да се умори да пречиПроблемът е в това, че на самите обикновени американци непрекъснато им е втълпявано и те вярват, че не само са велика, но и изключителна нация. А това не води до нищо добро. Има ли надежда, че при новия президент самоувереността и страстите на Америка ще се укротят, а желанието за сътрудничество с останалия свят ще нарасне?

„Идеална Америка” за целия свят не може да има. САЩ са силна страна и в контактите с нея винаги може и ще възникват противоречия. Между двете страни обаче може да бъдат установени конструктивни отношения и да бъде намалена опасността от пряк сблъсък, анализира Сергей Караганов.

Сега Америка се опита да се откаже от наследството на 90-те и началото на 2000-те години. През този период там израсна многочислено поколение от хора, които смятат, че те винаги са прави и винаги побеждават, че Америка е световен хегемон. Но тяхната настървена политика не само не усили, а напротив — подкопа позициите на САЩ в света.

Вместо да сътрудничат с Русия, те отново я превърнаха в противник и въвлякоха Щатите в серия конфликти, които проиграха. Впрочем, една от причините за лютата ненавист към Тръмп от страна на част от американския елит бе, че той нарече нападенията срещу Югославия, Ирак и Либия „криминални агресии”. Подобно изявление зачеркна „постиженията” на огромен брой американски политици и интелектуалци.

Трябва да мине време, докато поколението на проигралите си отиде. Но днес старият елит яростно се сражава срещу Тръмп, като разиграва и руската карта. Въобще срещу Русия се води особена борба, тъй като тя най-ярко и твърдо хвърли предизвикателство срещу политиката, която Америка искаше да натрапи на целия свят.

Какво би било добре да се случи днес? Първо, колкото това е възможно, да се опитаме заедно със САЩ, ако не напълно да съкрушим, то поне да прекършим волята на радикалния ислямски тероризъм в Близкия изток. Второ, да се договорим за диалог и сътрудничество в стратегическата сфера, което сега практически отсъства, въпреки че в света реално се създаде предвоенна обстановка.

Оптимално би било да създадем условия за постоянен диалог под егидата на Русия и САЩ между всички ядрени държави не само по въпросите на ядрените оръжия, но и на други заплахи — такива като кибероръжието, сфера, която днес въобще не се регулира. Главното при това е да бъде намерен механизмът за поддържане на стабилност и предотвратяване на световна война, вероятността за която през последните години силно нарасна.

Вероятно бихме могли да се договорим със САЩ за намаляване на военното напрежение в Европа. Слава богу, Русия постави граници за разширяването на НАТО, което неизбежно би довело до голяма война. Недоверието обаче продължава да надхвърля границите на нормалното. Освен това Евросъюзът вече навлезе в продължителна криза, превърна се в източник на допълнителна нестабилност и затова е желателно Русия и Америка да се договорят за някои правила на играта в Европа. Разбира се, може да се очаква отмяна на част от антируските санкции.

В перспектива със САЩ може да бъде договорена деполитизацията на Украйна, защото вече е почти сигурно, че тази страна ще загине, ако остане предмет на противоборство между държавите. И обратно, ако бъде превърната в зона на сътрудничество, ако бъде договорен нейният неутралитет, ще можем да решим много голям и много стар проблем.

Фактите свидетелстват за това, че мнозинството американци не изпитват никакви антируски настроения. Такива настроения обаче са силни у значителна част от либералния, глобалистки американски елит, чиято политика стигна до задънена улица. Затова в своите надежди за сътрудничество с новата вашингтонска администрация трябва да сме много внимателни. Възможни са всякакви провокации, включително насочени лично срещу Тръмп. Очевидно е, че с всички възможни средства ще се правят опити да му се пречи да изпълни обещанията, дадени по време на предизборната кампания.

Главното сражение, което го очаква, не е на външния, а на вътрешния политически фронт. Това е логично, тъй като неговата програма за икономическо развитие може да промени съотношението на силите и капиталите в САЩ, да доведе до кардинално преразпределение на огромни ресурси. А това от своя страна ще означава да бъдат подкопани позициите на досегашния елит.

Posted on 12.02.2017, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: