Прогноза: През 2050 г. Русия става първа икономика в Европа


Прогноза: През 2050 г. Русия става първа икономика в ЕвропаСлед около 30 години днешните развиващи се икономики, сред които и Русия, ще бъдат доминиращи в света, стигат до извод анализаторите от консултантската агенция Price water-house Coopers (PwC) в доклад под заглавие „Светът през 2050 г.”, цитиран от РИА „Новости”.

Според тях по това време САЩ ще отстъпват по БВП не само на Китай, но и на Индия. Бразилия ще се изкачи от седмо на пето място, а Индонезия — от осмо на четвърто. Япония, която миналата година бе четвърта по мощност икономика, ще се спусне на осмо място, а Германия — от пето на девето. Русия ще запази шестата си позиция, но поради изоставането на Германия ще бъде първа икономика в Европа. Отбелязва се, че най-сериозен пробив трябва да се очаква от Виетнам, който от 32-ра позиция ще се издигне на 20-та, от Филипините и Нигерия.

PwC прави извода, че страните от сегашната Г-7, ще бъдат заместени от държавите с развиваща се икономика, получили названието Е-7. В документа се напомня, че ако през 1995 г. БВП на Е-7 е бил на половината от Г-7, а през 2015 г. показателите са били почти изравнени, то към 2040 г. Г-7 вече ще бъде два пъти по-слаб от Е-7. БВП на страните от Евросъюза към 2050 г. няма да бъде повече от 10 на сто от световното равнище, т.е. по-малко, отколкото е само на отделно взетата Индия. Като цяло прогнозата е, че световният БВП ще се увеличи два пъти, ако икономическият растеж активно се поощрява и ако не ни сполетят някакви глобални катастрофи, заплашващи цивилизацията.

Оптимистичен за бъдещето на руската икономика е и анализът на експерти, цитиран от Ройтерс. „След ударите от ниските цени на петрола и санкциите през миналата година икономиката на Русия се сви едва с 0,2 на сто”, се казва в него. С други думи, това е значително по-малко в сравнение с прогнозите, давани от независими експерти. Проучване на Ройтерс от миналата година, в което участваха 15 икономисти, показваше, че руската икономика ще се свие с 0,5 на сто през 2016 г. „Новите данни и ревизираните от предходната година подсказват, че икономиката на Русия е на път да се възстанови”, пояснява Ройтерс.

Руската Федерална статистическа служба („Росстат”) регистрира ръст в индустриалния сектор през 2016 г., но и спад в сферата на услугите. „Данните сочат, че индустрията е двигател на възстановяването, докато секторът на услугите остава слаб”, заяви Уилям Джаксън от Capital Economics.

Положителна е и прогнозата на агенция Bloomberg. „През тази година Русия вероятно ще излезе от най-дългата от близо 20 години рецесия, след като миннодобивната индустрия, земеделието и производството наред със стабилизиращите се цени на петрола подкрепиха икономиката на най-големия енергиен производител в света през 2016 г.”, коментира агенцията. А според Дмитрий Полевой, икономист в ING Group това са изключително добри прогнози в сравнение с тези, които се правеха преди година, особено като се има предвид, че въпреки забавеното вътрешно търсене, промишлеността демонстрира растеж. През януари т.г. производственият индекс в страната се повиши до най-високото си равнище от шест години насам, като растежът се отбелязва за шести пореден месец.

Неотдавна на заседание с правителството по икономическите проблеми Владимир Путин заяви, че част от положителните тенденции в икономиката през 2016 г. все още не са достатъчно стабилни и че властите трябва да намерят допълнителни механизми за стимулиране на икономическото развитие. По данни на правителството през тази година БВП на страната ще се увеличи с 0,6 процента, а ако се стабилизират по-високите цени на петрола, показателят може да бъде и по-висок.

стигат анализаторите от консултантската агенция Price water-house Coopers (PwC) в доклад под заглавие „Светът през 2050 г.”, цитиран от РИА „Новости”.

Според тях по това време САЩ ще отстъпват по БВП не само на Китай, но и на Индия. Бразилия ще се изкачи от седмо на пето място, а Индонезия — от осмо на четвърто. Япония, която миналата година бе четвърта по мощност икономика, ще се спусне на осмо място, а Германия — от пето на девето.

Русия ще запази шестата си позиция, но поради изоставането на Германия ще бъде първа икономика в Европа. Отбелязва се, че най-сериозен пробив трябва да се очаква от Виетнам, който от 32-ра позиция ще се издигне на 20-та, от Филипините и Нигерия.

PwC прави извода, че страните от сегашната Г-7, ще бъдат заместени от държавите с развиваща се икономика, получили названието Е-7. В документа се напомня, че ако през 1995 г. БВП на Е-7 е бил на половината от Г-7, а през 2015 г. показателите са били почти изравнени, то към 2040 г. Г-7 вече ще бъде два пъти по-слаб от Е-7.

БВП на страните от Евросъюза към 2050 г. няма да бъде повече от 10 на сто от световното равнище, т.е. по-малко, отколкото е само на отделно взетата Индия. Като цяло прогнозата е, че световният БВП ще се увеличи два пъти, ако икономическият растеж активно се поощрява и ако не ни сполетят някакви глобални катастрофи, заплашващи цивилизацията.

Оптимистичен за бъдещето на руската икономика е и анализът на експерти, цитиран от Ройтерс.

„След ударите от ниските цени на петрола и санкциите през миналата година икономиката на Русия се сви едва с 0,2 на сто”, се казва в него.

С други думи, това е значително по-малко в сравнение с прогнозите, давани от независими експерти. Проучване на Ройтерс от миналата година, в което участваха 15 икономисти, показваше, че руската икономика ще се свие с 0,5 на сто през 2016 г.

„Новите данни и ревизираните от предходната година подсказват, че икономиката на Русия е на път да се възстанови”, пояснява Ройтерс.

Руската Федерална статистическа служба („Росстат”) регистрира ръст в индустриалния сектор през 2016 г., но и спад в сферата на услугите.

„Данните сочат, че индустрията е двигател на възстановяването, докато секторът на услугите остава слаб”, заяви Уилям Джаксън от Capital Economics.

Положителна е и прогнозата на агенция Bloomberg.

„През тази година Русия вероятно ще излезе от най-дългата от близо 20 години рецесия, след като миннодобивната индустрия, земеделието и производството наред със стабилизиращите се цени на петрола подкрепиха икономиката на най-големия енергиен производител в света през 2016 г.”, коментира агенцията.

А според Дмитрий Полевой, икономист в ING Group това са изключително добри прогнози в сравнение с тези, които се правеха преди година, особено като се има предвид, че въпреки забавеното вътрешно търсене, промишлеността демонстрира растеж. През януари т.г. производственият индекс в страната се повиши до най-високото си равнище от шест години насам, като растежът се отбелязва за шести пореден месец.

Неотдавна на заседание с правителството по икономическите проблеми Владимир Путин заяви, че част от положителните тенденции в икономиката през 2016 г. все още не са достатъчно стабилни и че властите трябва да намерят допълнителни механизми за стимулиране на икономическото развитие.

По данни на правителството през тази година БВП на страната ще се увеличи с 0,6 процента, а ако се стабилизират по-високите цени на петрола, показателят може да бъде и по-висок.

Posted on 12.02.2017, in Анализи, Икономика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 коментар.

  1. МЪ ДА

    Верваме, а износът на бояришник ва всьом мире ще дръпне цялата икономика на Рассея. Стариге икономически тигри ще измрат, предимно от смях. Що се излагате?!?!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: