Армията на Русия скоро ще разполага със заслепяващ светлинен меч


Армията на Русия скоро ще разполага със заслепяващ светлинен мечМинистерството на отбраната на Русия ще получи в скоро време мобилен лазерен комплекс (МЛК), заслепяващ на разстояние от няколко десетки километра оптиката на самолети, хеликоптери и самонасочващи се ракети и бомби, съобщи „Русская весна“, цитирана от „Руски дневник“.

Системата, разработена от научно-производствено обединение „Астрофизика“ (част от холдинга „Швабе“) може да се справи и с оптико-електронните системи (ОЕС) на танкове, бронемашини и даже с прицелите на противотанкови ракетни комплекси.

МЛК се отличава със сравнителни малки габарити и затова се монтира лесно на военни машини и бронирани автомобили.

Информирани източници от военно-промишления комплекс съобщават пред „Известия“, че в момента МЛК вече преминава изпитания.

Принципът на работа на мобилния лазерен комплекс е прост. Той насочва лазерен лъч във вид на сноп към съответната оптическа система и я заслепява. Изделието се състои от няколко, групирани в общ сноп, лазерни излъчвателя.

Затова МЛК може както да заглуши едновременно голямо количество цели, така и да концентрира всички лазерни лъчи в един обект.

„В момента комплексът се намира във висока степен на готовност. Но не мога да ви кажа конкретни срокове за приключване на работата, както и повече за характеристиките на машината“, съобщил един от събеседниците на „Известия“.

Posted on 11.02.2017, in Въоръжени сили, Наука и технологии and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: