Азаров: Изострянето на ситуацията в Донбас е дело на ЦРУ, САЩ и хунтата на Порошенко


Азаров: Изострянето на ситуацията в Донбас е дело на ЦРУ, САЩ и хунтата на ПорошенкоEкс-вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън в края на кариерата си заминава за Украйна с единствената цел: да въвлече Украйна в битка с новата администрация на САЩ, Порошенко приел предложението му, заяви ръководителят на Комитета за спасяването на Украйна Николай Азаров на пресконференция в редакцията на вестник „Комсомолская правда“ в Москва.

„Два дена преди края на мандата му Байдън е посетил Украйна. С каква цел? Нали заминава в пенсия…Той е бил там, за да въвлече Украйна в играта срещу Тръмп и новата администрация. Порошенко се е присъединил към плана Байдън-Маккейн, така въвлича света в играта срещу т.нар. „руска агресия“, — отбеляза политикът.

Изострянето на ситуацията в Донбас се случи именно в този контекст, уверен е Николай Азаров.

„Проследете украинските медии. От 20 януари пишат, че войската на киевския режим е завладяла нови позиции. За седмица ВСУ са били в т.нар. сива зона. Особено кръвопролитни са боевете в Авдеевка. Там е най-големият в Европа коксохимически завод. Авдеевка е предградие на Донецк“.

Позициите на ВСУ в Авдеевка са опасни за Донецк, защото оттам се стреля практически по целия град. Стреля се по Калининския, Куйбишевския райони на Донецк, разрушават се домове, загиват мирни граждани.

Ето кога провокацията достигна разгара си. Когато опълченците нямаха изход, освен да потушат огъня — започнаха да се разнасят вопли из цяла Европа, че опълченците нарушават мирните споразумения, създават хуманитарна катастрофа в Авдеевка.

Спря работата завода за кокс, който подаваше топлина на жилищните домове в Авдеева. Спря в самия разгар на зимата!

И по този въпрос също всички западняци се загрижиха — и французите, и немците, и американците, ОССЕ призова за сдържаност.

„Не е трудно да се установи откъде стрелят с ГРАД. Не е трудно да се изясни. КСУ документира всички престъпни действия“, — каза още Азаров.

Той припомни, че т.нар. АТО (антитерористична операция, всъщност война срещу ДНР и ЛНР, бел. ред.) е била започната от Киев след визитата в Украйна на представителя на ЦРУ.

„Спомнете си как започна т.нар. АТО. В средата на март след преврата Украйна бе посетена от директора на ЦРУ.

Буквално няколко дена след визитата се подписа указ за т.нар. АТО. Около Славянск започнаха да разстрелват мирни граждани. Те дори се опитаха да пуснат танкова колона срещу Донецк“.

Обикновените войници отказваха да стрелят. Тогава ги замениха с фашистите от „Десен сектор“. Толкова много хора загинаха тогава, че никой и до днес не знае точната им бройка. След това започнаха събитията в Мариупол, там хората въстанаха срещу хунтата, по-късно следват събитията в Одеса.

Войната в Донбас е нужна на някои кръгове в САЩ. Тя, разбира се, е изгодна и нужна на самия Порошенко, посочи политикът.

„Например, предприятието „Ленинская кузня“ принадлежи на Порошенко. За това предприятие бяха поръчани военни катери на стойност 7 милиона гривни. Кому са нужни? На Порошенко. 130 милиарда гривни военен бюджет.

А Украйна има снаряди-ракети за 20 години напред. Имахме програма за утилизация, разчитахме да ликвидираме оръжието. Ето така те утилизират — разрушиха 24 хиляди домове в Донбас. Красавицата аерогара разрушиха.

Спетакълът около Авдеевка показа пълното безсмислие и от военна гледна точка. Загинаха около 200 човека. Но на Порошенко не му е нужна дори и победата. Нужна му е война без край. В името на изострянето на ситуацията“, — каза политикът.

Николай Азаров изрази също несъгласието си с това, че преобладаващото болшинство от населението в Украйна по идеи е близко до киевския режим.

„Говорят за криптобандеровци. Казват, че всички украинци са се поддали на хунтата. Търпят, не говорят. Опомнете се какво говорите! Какво ще кажете на Олеся Бузина, която бе убита. Какво ще кажете на Глищинска, която държаха в затвора една година след раждането на детето! Десетки убити и измъчвани хора са това! 

Жестоко потушено беше възмущението на обикновените хора в Харков. Изгориха живи хора в Одеса“, — отбеляза Азаров.

Posted on 09.02.2017, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: