Сергей Лавров: Русия остава отворена за широки взаимноизгодни отношения с арктическите си съседи


Сергей Лавров: Русия остава отворена за широки взаимноизгодни отношения с арктическите си съседиМосква остава отворена за широки взаимноизгодни отношения с арктическите си съседи, заяви руският външен министър Сергей Лавров по време на встъпителна реч на срещата на Управляващия комитет на арктическия икономически съвет, която се провежда в Русия за първи път, цитиран от ТАСС и „Руски дневник“.

„Като съинициатор на тази институция, страната ни се ангажира да предоставя голяма подкрепа за работата ѝ, насочена към засилване на конструктивното деполитизирано взаимодействие на Арктика, за устойчивото развитие и просперитета на народите, живеещи там“, подчерта руският дипломат.

„Ние сме заинтересовани да виждаме Съвета активно да насърчава засилени контакти между бизнес средите на нашите държави, разработването на стратегия за развитие и препоръки за повишаване на инвестиционната привлекателност на региона на Арктика“, добави Лавров.

„Оставаме отворени за широко взаимноизгодно сътрудничество с нашите съседи в Арктика, по-специално за съвместно изпълнение на проекти в арктическата зона на Руската федерация в най-широк спектър от области, от транспорт и енергетика до туризъм и околна среда“.

Руският външен министър изрази увереност, че „тези дейности ще допринесат за по-нататъшното укрепване на регионалния мир и стабилност, както и насърчаване на ценностите на партньорство, основано на равенство и взаимно уважение в международните отношения“.

Posted on 08.02.2017, in Икономика, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: