Руският президент Владимир Путин подписа закона за ратификация на споразумението с Турция за „Турски поток“


Руският президент Владимир Путин подписа закона за ратификация на споразумението с Турция за "Турски поток"Руският президент Владимир Путин подписа закона за ратификация на споразумението с Турция по проекта за газопровода „Турски поток“, съобщава ТАСС .

Споразумението предвижда създаването на благоприятна правна и регулаторна рамка, включително данъчни и митнически режими, за проектирането, строителството и последващата експлоатация на газопровода, отбеляза по-рано днес зам.-министърът на енергетиката Юрий Сентюрин.

„Турски поток“ е предназначен за доставки на руски газ на територията на Турция, както и за изпълнение на ангажиментите на Русия за доставки на територията на страните от ЕС след 2019 г., посочи още Сентюрин.

Споразумението по проекта за газопровода бе подписано в Истанбул на 10 октомври 2016 година. Газопроводната система ще преминава през акваторията на Черно море от Русия (от компресорната станция „Русская“ в Краснодарския район) до приемния терминал на брега на Турция и ще се състои от две линии с общ максимален технически проектен капацитет 31, 5 млрд. куб. м. газ годишно.

Морският участък на проекта обхваща около 920 км, сухопътният – около 200 км. Въвеждането в експлоатация на мощностите на двете линии на газопровода е планирано до 30 декември 2019 година.

Posted on 08.02.2017, in Енергийни проекти and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: