Кюрдски командир: Гледаме към Русия, чакаме и се надяваме на подкрепа


Кюрдски командир: Гледаме към Русия, чакаме и се надяваме на подкрепаВажна роля в операцията по освобождаването на иракския град Мосул от „Ислямска държава“ изигра отрядът от кюрдски военизирани формирования – пешмерга.

Батальонният командир Кава Хусейн, пристигнал в Москва за тежка операция на очите, разказа за битката за града, за децата-камикадзета, използвани от джихадистите, и за лагера за превъзпитание на пленените бойци на ИД в Киркук, предаде електронното издание Газета.ру, цитирано от „Руски дневник“.

Майорът от кюрдската армия Кава Саид Хусейн само преди три месеца е участвал в операцията по освобождаването на Мосул – иракската столица на „Ислямска държава“.

Щурмът на града с милионно население започна на 17 октомври 2016 година. Оттогава армията на Ирак, съвместно с международната коалиция, оглавявана от САЩ, успя напълно да завземе източната част на града. Сега коалицията се готви да атакува Западен Мосул. До голяма степен операцията беше успешна благодарение на иракските кюрди. За няколко дни те освободиха всички околни населени пунктове северно от града, откривайки по този начин път за правителствената армия.

От 18-годишен Хусейн се е сражавал в отрядите на кюрдското опълчение пешмерга (на кюрдски „гледащи в лицето на смъртта“). Сега Хусейн командва отряд от 400 души.

Истина ли е, че източната част на Мосул е напълно прочистена? Или все още има спорни“ райони?

Кава Хусейн: Тези дни от източната част бяха прогонени и последните останки от ИД. Убедихме се, че там всичко е чисто и отстъпихме контрола на иракската армия, защото Ебрил има такъв договор с Багдад. В много освободени райони намерихме отрязани глави на наши герои.

Още колко време, според вашите прогнози, ще отнеме освобождаването на западната част?

К.Х.: Предполагам още три-четири месеца, защото ще бъде тежко да се освободят районите, които останаха.

Коя е най-голямата трудност?

К.Х.: Работата е там, че бойците в Мосул поддържат връзка със Сирия. Те пресичат границата както си искат, получават помощ както си искат. Плюсът на пешмерга е, че добре се подготвихме за операцията, а иракската армия изобщо не бе готова. И то въпреки, че оръжието ѝ е съвсем ново, а войниците са добре обезпечени.

„Челните отряди на ИД винаги са камикадзета“

Сега в Иракски Кюрдистан в отрядите пешмерга служат около 150 000 бойци. Близо една трета от тях, също като отряда на Хусейн, са под ръководството на партията „Патриотичен съюз на Кюрдистан“ (ПСК). Те защитават богатия на петрол район Киркук.

К.Х.: Ако трябва да се опише нашата тактика, в общи линии това е, че ние никога не подхождаме фронтално, а обкръжаваме. Челните отряди на ИД винаги са камикадзета. Не е лесно да им дадеш отпор и при това да останеш жив. Затова ние ги обкръжавахме откъм задните позиции и след това започвахме атаката. Заради слабата защитеност на позициите и изненадата те не можaха дълго да ни оказват съпротива.

А каква тактика използва ИД?

К.Х.: Да се воюва с ИД е много горчив опит, та те са смъртници. Често изпращат деца срещу нас и това е единственото, което ни спира. Например прикрепят взрив към дете и го изпращат срещу нашите войници. Могат и да използват жени като жив щит.

Ислямистите вземат ли пленници?

К.Х.: Ако заловят пешмерга, то за 10 минути ще му отрежат главата.

Не вземат в плен дори заради откуп?

К.Х.: Те са кръвожадни. ИД не цели да се договаря с нас за пари, защото на тях нашите пари не им трябват. Те имат добра финансова подкрепа. ИД има всичко и затова не търси преговори.

А пешмерга вземат ли пленници? Или това е война на унищожението?

К.Х.: Със собствените си ръце съм пленявал боец на ИД. След като му вързах ръцете, му дадох да пие, за да се успокои. И когато ние вземаме в плен, ги храним. Защото преди всичко те са хора, а ние не искаме хората да страдат. Те обаче не се отнасят така с нас.

„Превъзпитанието“ на бивши бойци на ИД

К.Х.: Напоследък много бойци от ИД се предават. Те разбират, че в Ирак идва краят на ИД. Ние вече открихме специален охраняван лагер в Киркук за тези бойци, които са решили да се предадат.

И колко време продължава превъзпитанието“?

К.Х.: Не мога да кажа точно, защото това вече не е част от отговорностите ми. Знам обаче, че разкаялите се бойци в този лагер внимателно се наблюдават. И щом сътрудниците се убедят, че терористите не мислят за връщане в ИД, ги пускат в града – да живеят сред другите мирни граждани. Напоследък цели семейства на бойците от ИД започнаха да се предават.

Когато Ирак бъде освободен напълно от ИД, какво ще последва?

К.Х.: Ще отстояваме независимостта си. Само че ние не можем да решим сами този въпрос. Гледаме към Русия. Чакаме и се надяваме на подкрепа.

По думите на Хусейн, в Иракски Кюрдистан работят френски и немски училища, а руски няма. Никой от събралите се, освен преводача, преди пристигането си в Русия не е знаел нито дума на руски или английски. Само кюрдски и арабски.

Posted on 07.02.2017, in Анализи, Общество and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: