Източник: Изострянето на ситуацията в Донбас е планирано отдавна от Киев


Източник: Изострянето на ситуацията в Донбас е планирано отдавна от КиевИзострянето на ситуацията в Донбас е планирано отдавна от Киев и то неслучайно е съвпаднало с посещението на украинския президент Петро Порошенко в Германия, предаде РИА „Новости“, цитирайки военно-дипломатически източник в Москва.

Анализът на ситуацията в Авдеевка от края на януари показва, черязкото изостряне на конфликта е предварително планирано от ръководството на Украйна, съобщил източникът на агенцията.

„Неслучайно изострянето на обстановката съвпадна с провеждането на предварително планираните от украинска страна срещи на високо равнище на 30 и 31 януари (става дума за разговорите на Порошенко с канцлера на ФРГ Ангела Меркел, с министъра на отбраната на Литва Раймундас Кароблис и с външния министър на Дания Андерс Самуелсен).

По този начин Киев се опитва да поднови тезата за отговорността на Руската Федерация за нарастване на напрежението в Източна Украйна, и в частност за „хуманитарната катастрофа“ в Авдеевка“, заявил събеседникът на РИА „Новости“.

Той подчертал, че „фактите са упорито нещо и те доказват, че Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са подготвяли въпросната провокация дълго и старателно“.

В края на януари опълченците и украинските военни сигнализираха за изостряне на ситуацията в Донбас.

Страните в конфликта се обвиняват взаимно за активизиране на обстрелите и опитите за настъпление по линията на съприкосновение в района на Донецк.

Властите в Украйна обявиха извънредно положение в контролирания от тях град Авдеевка, разположен в околностите на Донецк, чийто жители от седмица са без ток, отопление и вода.

 

Posted on 07.02.2017, in Международна политика and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: