Русия и Грузия допускат възстановяване на дипломатическите отношения


Русия и Грузия допускат възстановяване на дипломатическите отношенияСпециалният представител на грузинския премиер Зураб Абашидзе не изключи възможността при определени условия темата за възстановяването на дипломатическите отношения с Русия да бъде на дневен ред, съобщи в. „Известия”.

Според Абашидзе в Тбилиси са готови да продължат диалога — грузинската страна имала готовност и политическа воля за това.

Заместник-министърът на външните работи на Русия Григорий Карасин приветства готовността на грузинския си колега за обсъждане на темата за възстановяване на дипломатическите отношения: „Както е известно, не Русия скъса дипломатическите отношения през септември 2008 г. и от наша страна не е имало и няма препятствия за тяхното възстановяване. Така че сроковете за положителни промени по този въпрос зависят изключително от Тбилиси.”

Поредната среща на Абашидзе с Карасин е определена за първата половина на този месец. На нея дипломатите ще обсъдят на първо място търговско-икономическите връзки, транспортните комуникации и определени хуманитарни проблеми.

Дипломатическите отношения между Москва и Тбилиси бяха прекъснати през август 2008 г. след въоръжения конфликт в Южна Осетия.

Тогава грузинският президент Михаил Саакашвили въведе войски в Южна Осетия, опитвайки се да вземе под контрол обявилия независимостта си регион.

След намесата на Русия грузинските военни бяха изтласкани от зоната на конфликта.

След това Русия официално призна държавността на Южна Осетия и Абхазия.

Posted on 06.02.2017, in Международна политика and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: