Романо Проди: Италия трябва да направи всичко възможно, за да върне Русия във формата Г-8


Романо Проди: Италия трябва да направи всичко възможно, за да върне Русия във формата Г-8Бившият председател на Европейската комисия и експремиер на Италия Романо Проди заяви, че Италия трябва да направи всичко възможно за връщането на Русия в „Голямата осморка“, съобщи „Русская весна“, цитирана от “ Руски дневник“.

Според него действията на Тръмп отварят тази перспектива.

„Считам, че задачата на Италия като председател на Г7 е да стори необходимото за възстановяването на Г8 с участието на Русия.

Основната причина за възстановяването на отношенията с Москва е в това да заемем тази позиция преди американския президент“, пише още Проди в статията си във в. „Месаджеро“.

Според него покана за участие на Русия на форума през месец май изглежда напълно изпълнима задача в светлината на „неочакваните и почти невероятни“ ходове на Доналд Тръмп по подобряването на отношенията с Владимир Путин.

Форумът на най-влиятелните държави от 1998г. се провеждаше във формат Г8, но през 2014 г., след кримските събития, участниците в него отказаха да отидат на поредния форум в Сочи и се събраха във формат Г7 в Брюксел.

Тогава те заявиха, че отказват да заседават заедно с Русия, докато тя не промени позицията си спрямо Крим.

От своя страна руският министър на външните работи Сергей Лавров заяви, че Москва няма да предприема никакви стъпки за възстановяването на Г8.

В статията си Романо Проди обосновава необходимостта от завръщането на Русия в Г8 с осъзнаването на факта, че нейното изолиране, включително чрез санкции, се е оказало неспособно да повлияе на урегулирането на ситуацията в Донбас, а междувременно Москва е внесла голям принос в обезпечаването на сигурността на Европа и Близкия Изток и в борбата с тероризма.

„За начало трябва да разберем може ли Путин да приеме покана без предварителен ангажимент за снемане на санкциите“, пише още Проди.

Posted on 06.02.2017, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: