Закарпатска област ще се отдели от Украйна


Закарпатска област ще се отдели от УкрайнаЗакарпатска област ще се отдели от Украйна и ще построи на границата с нея стена, в случай че Върховната Рада приеме закона за изключителността на украинския език, написа на страницата си във Фейсбук бившият кмет на регионалната столица Ужгород Сергей Ратушняк: „Това е път към конфронтация и противопоставяне.

Ако Киев и занапред прокарва такива закони, не ни остава нищо друго, освен в стила на Тръмп да строим стени — кримски, донбаски, черновицки, одески, лвовски — и да се отделим от ненавистната киевска власт.”

На 23 януари депутатът от Радата Игор Луценко подчерта, че законопроектът „За държавния език” е подкрепен от патриотичните сили в страната. Той добави, че политиците, които не знаят държавния език, трябва да мълчат.

Проектът на закона беше внесен във Върховната Рада на 21 януари. Автори на документа са 33-ма депутати от различни фракции.

Предвижда се, че украинският език трябва да стане задължителен за всички органи на държавната власт и местното самоуправление, предучилищните, училищните, извънучилищните и висшите учебни заведения.

Освен това украинският език трябва да се използва изключително по време на всички културно-масови мероприятия, в сферата на обслужването, медиите и книгоиздаването.

За използване на руски език и езици на националните малцинства са предвидени глоби.

Posted on 05.02.2017, in Вътрешна политика and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: