Централната банка на Русия остави без промяна основния лихвен процент


Централната банка на Русия остави без промяна основния лихвен процентЦентралната банка на Русия остави без промяна основната си лихвена ставка на ниво от 10%, отбелязвайки, че вероятността за съкращаване на лихвите през първата половина на годината е намаляла с оглед на “външните и вътрешните условия”.
РЦБ посочи, че потребителската инфлация се е понижила до 5,1% към 30-и януари от 5,4% в края на предишната година.

Тя отбеляза, че относително затегната парична политика ще уталожи инфлационните рискове, дължащи се на глобалната несигурност и на плановете на финансовото министерство да започне да купува чуждестранни валути за попълване на резервите.
Трябва да се има предвид, че банката заяви през миналия месец, че би обмислила намаляване на лихвите през първото полугодие на 2017 година – най-вероятно през второто тримесечие.
Руската икономика, която се намираше в рецесия в резултат на ниските петролни цени и западните санкции, започна да се възстановява през 2016-а по-силно от очакванията на РЦБ и дори поднови своя растеж през втората половина на годината – тенденция, която според Централната банка ще остане в сила и през първите три тримесечия на настоящата година.

Posted on 04.02.2017, in Анализи, Икономика and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: