Централната банка на Русия остави без промяна основния лихвен процент


Централната банка на Русия остави без промяна основния лихвен процентЦентралната банка на Русия остави без промяна основната си лихвена ставка на ниво от 10%, отбелязвайки, че вероятността за съкращаване на лихвите през първата половина на годината е намаляла с оглед на “външните и вътрешните условия”.
РЦБ посочи, че потребителската инфлация се е понижила до 5,1% към 30-и януари от 5,4% в края на предишната година.

Тя отбеляза, че относително затегната парична политика ще уталожи инфлационните рискове, дължащи се на глобалната несигурност и на плановете на финансовото министерство да започне да купува чуждестранни валути за попълване на резервите.
Трябва да се има предвид, че банката заяви през миналия месец, че би обмислила намаляване на лихвите през първото полугодие на 2017 година – най-вероятно през второто тримесечие.
Руската икономика, която се намираше в рецесия в резултат на ниските петролни цени и западните санкции, започна да се възстановява през 2016-а по-силно от очакванията на РЦБ и дори поднови своя растеж през втората половина на годината – тенденция, която според Централната банка ще остане в сила и през първите три тримесечия на настоящата година.

Posted on 04.02.2017, in Анализи, Икономика and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: