В Русия откриха уникален музей за историята на бронетанковата техника


В Русия откриха уникален музей за историята на бронетанковата техникаЗа 50 години стаята на бойната слава се превърна в най-големия в региона музеен комплекс, каза за „Прохоровско поле”, на територията на който беше открит музей за историята на бронетанковата техника неговият директор Наталия Овчарова.

Музейният комплекс „Прохоровско поле” е създаден през 1995 г. Основен паметник в него е Звонница, издигнат недалеч от село Прохоровка в памет за голямото танково сражение от 12 юли 1943 г.

През 2010 г. в Прохоровка е открит музейният комплекс „Третото бойно поле на Русия”. През май 2015 г. срещу музея е оборудван първият в Русия танкодрум с открит полигон и трибуни за зрителите.
„Питаха ни защо е нужен музей на Прохоровско поле. Има музей в Кубинка, има музей на военната техника на Поклонна гора, има в Архангелское край Москва, на Урал. Там са показани всичките танкове и самоходни оръдия.

Ние обаче веднага казахме, че нашият музей ще бъде друг — ще покажем как са се раждали бронетанковите войски в нашата страна, какво са правили хората през годините на Великата отечествена война, когато милиони мъже облякоха шинелите, а вместо тях в заводите постъпиха жените.

Нашата задача е да покажем как е станало всичко, за да предадем историята на следващите поколения”, казва Рижков.
Съмнение в подкрепата на проекта няма и Руската обществено-историческа общност. Според научния директор на обединението Михаил Мягков, Прохоровската земя е заслужила правото да се смята не само родина на героичните воини, но и място, където музеят ще напомня за великия подвиг на съветските войски, а експонатите му ще отразяват всички главни моменти на танкостроенето.
Действително съм поразен, че Прохоровка е дала петнайсет Герои на Съветския съюз, четирима пълни кавалери на орден „Слава”.

В такова малко селце са се родили толкова много герои! Смятам, че неслучайно именно тук става окончателният прелом във войната — казва Михаил Мягков.

Главен експонат в първата зала е танкът на Леонардо да Винчи, който се смята за прототип на съвременните танкове.
„На подиума на обектите има специални маркери на руски и на английски език, а до тях са разположени аудиогидове. Щом посетителят пристъпи към експозицията, е достатъчно да натисне аудиогида и автоматично се включва разказ, съответстващ на темата”, казва главният художник по интериора и композицията Юлия Алюшина.

Художничката подчертава, че музеят е уникален с това, че на проектантите са доверили да създадат не само експозицията, но и обкръжаващото пространство, което е позволило експонатите да се впишат максимално органично в привичния им интериор.

Тя допълва: „Когато ми предложиха да проектирам музея, се опитах да намеря аналози в света, да видя какво интересно има. Не намерих нищо. Тоест, почти всички военни музеи, в които е представена военна техника, са само експонати с таблички.”
„Винаги е интересно да видиш какво е скрито под бронята на военната техника. Тук нагледно се вижда какво има вътре — къде е седял механик-водачът, как действа устройството за движение на купола, от какво се състои оръдието”, разказва директорът на музейния комплекс Наталия Овчарова.

Според нея всеки елемент поотделно може да се види с помощта на управляема проекция. За това е достатъчно да се избере конкретен детайл на екрана, а системата автоматично я осветява направо на макета.

Именно съвременните технологии ще позволят музеят да стане максимално интересен за младото поколение, смятат авторите на проекта.

Реклами

Posted on 04.02.2017, in Въоръжени сили, История and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: