В Русия откриха уникален музей за историята на бронетанковата техника


В Русия откриха уникален музей за историята на бронетанковата техникаЗа 50 години стаята на бойната слава се превърна в най-големия в региона музеен комплекс, каза за „Прохоровско поле”, на територията на който беше открит музей за историята на бронетанковата техника неговият директор Наталия Овчарова.

Музейният комплекс „Прохоровско поле” е създаден през 1995 г. Основен паметник в него е Звонница, издигнат недалеч от село Прохоровка в памет за голямото танково сражение от 12 юли 1943 г.

През 2010 г. в Прохоровка е открит музейният комплекс „Третото бойно поле на Русия”. През май 2015 г. срещу музея е оборудван първият в Русия танкодрум с открит полигон и трибуни за зрителите.
„Питаха ни защо е нужен музей на Прохоровско поле. Има музей в Кубинка, има музей на военната техника на Поклонна гора, има в Архангелское край Москва, на Урал. Там са показани всичките танкове и самоходни оръдия.

Ние обаче веднага казахме, че нашият музей ще бъде друг — ще покажем как са се раждали бронетанковите войски в нашата страна, какво са правили хората през годините на Великата отечествена война, когато милиони мъже облякоха шинелите, а вместо тях в заводите постъпиха жените.

Нашата задача е да покажем как е станало всичко, за да предадем историята на следващите поколения”, казва Рижков.
Съмнение в подкрепата на проекта няма и Руската обществено-историческа общност. Според научния директор на обединението Михаил Мягков, Прохоровската земя е заслужила правото да се смята не само родина на героичните воини, но и място, където музеят ще напомня за великия подвиг на съветските войски, а експонатите му ще отразяват всички главни моменти на танкостроенето.
Действително съм поразен, че Прохоровка е дала петнайсет Герои на Съветския съюз, четирима пълни кавалери на орден „Слава”.

В такова малко селце са се родили толкова много герои! Смятам, че неслучайно именно тук става окончателният прелом във войната — казва Михаил Мягков.

Главен експонат в първата зала е танкът на Леонардо да Винчи, който се смята за прототип на съвременните танкове.
„На подиума на обектите има специални маркери на руски и на английски език, а до тях са разположени аудиогидове. Щом посетителят пристъпи към експозицията, е достатъчно да натисне аудиогида и автоматично се включва разказ, съответстващ на темата”, казва главният художник по интериора и композицията Юлия Алюшина.

Художничката подчертава, че музеят е уникален с това, че на проектантите са доверили да създадат не само експозицията, но и обкръжаващото пространство, което е позволило експонатите да се впишат максимално органично в привичния им интериор.

Тя допълва: „Когато ми предложиха да проектирам музея, се опитах да намеря аналози в света, да видя какво интересно има. Не намерих нищо. Тоест, почти всички военни музеи, в които е представена военна техника, са само експонати с таблички.”
„Винаги е интересно да видиш какво е скрито под бронята на военната техника. Тук нагледно се вижда какво има вътре — къде е седял механик-водачът, как действа устройството за движение на купола, от какво се състои оръдието”, разказва директорът на музейния комплекс Наталия Овчарова.

Според нея всеки елемент поотделно може да се види с помощта на управляема проекция. За това е достатъчно да се избере конкретен детайл на екрана, а системата автоматично я осветява направо на макета.

Именно съвременните технологии ще позволят музеят да стане максимално интересен за младото поколение, смятат авторите на проекта.

Posted on 04.02.2017, in Въоръжени сили, История and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: