Военно-политическият натиск неизбежно консолидира позициите на Русия и Китай


Военно-политическият натиск неизбежно консолидира позициите на Русия и КитайВъв Вашингтон разбират, че проекцията на икономическите и военно-политическите възможности на Русия и Китай рано или късно ще доведат до конфликт с интересите на САЩ.

Без да се изключва пряк военен сблъсък в Европа, Арктика, на Корейския полуостров, в Южно-Китайско море, в Близкия Изток и дори в космоса.

На бойно дежурство в Русия са 1790 ядрени бойни глави. Китай има 260 ядрени бойни глави, в САЩ са постоянно готови за старт 1930 ядрени бойни глави.

Обновлението на стратегическия потенциал върви с високи темпове. Москва увеличава военно-морските и сухопътни ядрени части. Пекин залага на мобилните ракетни комплекси. Вашингтон „зарежда“ Европа.

Развитието на подземните комуникации в случай на ядрена война е налице в Русия, Китай, САЩ и дори в КНДР.

Китай не се обвързва с някакви военно-политически задължения към Русия, но двустранните отношения в стратегическото партньорство се характеризират с „висока динамика в развитието, със здрава законова база, активни връзки на всички нива“.

За противодействието срещу съвременните заплахи активно се развива военно-техническото сътрудничество между двете страни. Става дума не само за закупуването на оръжие.

Русия и Китай имат общо геополитическо партньорство в потенциалния театър на военните действия и плътно координират позициите си по проблемите на сигурността в Североизточна и Централна Азия, в Близкия Изток.

Бойните кораби на руския Тихоокеански флот не могат кардинално да променят военно-политическата ситуация в Южно-Корейско море, но все пак съвместните учения с ВМС на Китай укрепват отбранителната способност и суверенитета на КНР и Русия.

Военно-политическият натиск неизбежно консолидира позициите на Москва и Петин.

Единственият разумен отговор на Русия и Китай срещу растящата ядрена заплаха е по-нататъшното политическо сближаване и синергетичният ефект в отбранителните потенциали. Възможни са компенсаторни мерки от превантивно-профилактичен характер.

Може да се предположи, че стратегическите ядрени сили на Русия и Китай де факто ще се презастраховат и отчасти ще се дублират.

Двете крупни държави са прекалено близки географски, за да рискуват бъдещето на народите си с надеждата, че американските ядрени ракети ще ги заобиколят.

Вероятно затова във Вашингтон разглеждат двете страни като „в един пакет“.

Перспективите за ядреното разоръжаване за момента не са ясни.

Posted on 04.02.2017, in Анализи, Въоръжени сили, Ядрено оръжие и стратегическа стабилност and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: