Геополитическа прогноза: Изострянето на ситуацията в Донбас е послание към САЩ


Геополитическа прогноза: Изострянето на ситуацията в Донбас е послание към САЩ На фона на стремежа на новата администрация на САЩ да се сближи с Русия украинската власт се опитва да получи подкрепата на европейските съюзници.

Точно по тази причина Киев започна боевете в Донбас, за да привлече вниманието на международната общност към проблема и за да не позволи на Запада да отслаби санкционния режим, анализира  Stratfor.

Желанието на новия президент на САЩ Доналд Тръмп да подобри отношенията с Русия тревожат украинското правителство.
Киев се опасява, че САЩ ще отслабят своята подкрепа за Украйна, затова се обръщат към европейските си съюзници и едновременно с това активизират усилията си в Донбас.
Но тези мерки няма да са достатъчни, за да „защитят Киев от променящите се политически ветрове“, — пише Stratfor.
Изданието припомня, че от 2014 г. САЩ са важен съюзник на Украйна. Те отхвърлиха присъединяването на Крим към Русия чрез въвеждането на санкции, оказваха финансова подкрепа на Киев и му изпращаха въоръжени сили и оборудване.
Но дошлият на власт в САЩ Доналд Тръмп се стреми към нормализиране на отношенията с Москва, което той заяви нееднократно по време на предизборната кампания. В същото време той критикува НАТО и постави под съмнение подкрепата на САЩ за съседните на Русия страни.
Тръмп счита антируските санкции „за вредни за бизнеса“.
Независимо от това, че Тръмп отбеляза преждевременността на отмяната на санкциите, той даде да се разбере, че за разлика от Барак Обама, новата администрация на САЩ счита за възможно тяхното сваляне в замяна на сътрудничеството с Русия по други въпроси, такива като намаляването на ядрения арсенал.
Разочарован от тази позиция на администрацията на САЩ, президентът на Украйна Петро Порошенко реши да потърси подкрепа от европейските си съюзници. В частност, той направи визита в Германия, където се срещна с канцлера на Германия Ангела Меркел. Изданието отбелязва, че Германия е безценен съюзник, особено в момента. По време на пресконференцията Меркел отново заяви, че ЕС трябва да запази санкциите, докато Русия не изпълни своите задължения по минските съглашения напълно.
Впрочем, подкрепата само на Германия не гарантира продължаването на санкциите.
За целта трябва да е налице подкрепата на всички членове на ЕС, а редица страни — Унгария, Гърция и Италия — вече поставят под съмнение ефективността на санкциите.
Ако САЩ отслабят санкционния режим, недоволството на тези страни само ще се засили. Отчитайки предстоящите избори в редица европейски страни, както и излизането на Великобритания от състава на съюза, ЕС има къде-къде по-важни проблеми, отколкото натиска върху Русия.
В същото време боевете в източна Украйна се засилиха. Двете страни се обвиняват взаимно. Стратфор счита, че независимо от изявленията на украинските власти, Киев може да провокира активизиране на бойните действия, за да привлече вниманието на международната общност и да получи подкрепа по въпроса за продължаване на санкциите.
Позициите на украинското правителство в момента са много колебливи. Киев се опитва да получи подкрепата на европейските съюзници и вероятно използва активизиране на насилието в източната част на страната, за да убеди САЩ да запази санкциите.
Впрочем, както отбелязва изданието, тази тактика може да и не е в състояние да спре администрацията на Тръмп да работи за сближаването с Москва, но определено ще превърне ситуацията в Донбас в още по-нестабилна.
Advertisements

Posted on 03.02.2017, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: