WSJ: НАТО се страхува от реакцията на Русия, отложи плановете да обсъжда с Украйна използването на ПРО


WSJ: НАТО се страхува от реакцията на Русия, отложи плановете да обсъжда с Украйна използването на ПРОРъководството на НАТО отложи плановете да обсъжда с Украйна редица аспекти в използването на системата за ПРО.

Това „показва стремежа на НАТО да избегне провокирането на Русия“, показва и стремеж да се установи диалог с Москва, отчитайки мнението по въпроса на президента на САЩ Доналд Тръмп, съобщи вестник WSJ.

НАТО се страхува от реакцията на Русия

Според наличните данни, ръководството на НАТО наистина е имало намерение да обсъди с украинската страна сценарии за действие, ако противорекетната система не сработи.

Алиансът вече няма желание да провокира негативната реакция на Москва и се отказа от плановете си, уточнява изданието, позовавайки се на дипломати от западните страни-участнички в алианса от Брюксел.

Според данни, в момента „се обсъждат пътищата за разширяване на диалога с Русия, отчитайки това, че президентът на САЩ Доналд Тръмп се опитва да убеди НАТО да бъде по-сговорчиво с Москва“.

Според оценката на различни дипломати, има смисъл организацията да се придържа към по-внимателен и балансиран подход при обсъждането с Киев по отношение аспектите при използването на американската система на ПРО, ако НАТО иска да избегне по-нататъшно задълбочаване на отношенията с Русия.

Ситуацията в източна Украйна

В сряда генералният секретар на НАТО Йенс Столтенбург призова за незабавно спиране на огъня около Авдеевка в източна Украйна и извеждането на всички тежки въоръжения от зоната на конфликта.

Той също препоръча на Русия „да използва своето значително влияние върху сепаратистите за прекратяване на огъня“.

В последните дни рязко нарасна броя на въоръжените сблъсъци в района на град Авдеевка и населеното място Ясиноватая в Донбас. За изострянето на ситуацията официалните украински власти обвиняват опълчението.

Но, според данните на отбранителното министерство на ДНР, още в неделя вечерта украинските силоваци са започнали настъпление в района, но са получили отпор и са били принудени да се върнат в изходните си позиции.

Съветът на сигурност към ООН публикува изявление, в което изразява дълбоката си тревога по повод „опасната ескалация на ситуацията“ в източна Украйна и призова страните в конфликта незабавно да прекратят огъня.

Posted on 02.02.2017, in Анализи, Десет години без договор за ПРО and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: