Унгария може да се включи към проектите на “Газпром”- “Северен поток” и “Турски поток”


Унгария може да се включи към проектите на “Газпром”- “Северен поток” и “Турски поток”Унгария може да се включи към проектите на “Газпром”- “Северен поток” и „Турски поток“, съобщи Юрий Ушаков, помощник на руския президент в навечерието на визитата на Путин в Будапеща.

“Искам да отбележа, че нелоши перспективи за засилване на сътрудничеството (между Русия и Унгария – бел. ред.) има в нефтогазовата област: доставките от Русия осигуряват над 75% от унгарското потребление на петрол и 60% на газ.

Не е изключено в бъдеще унгарските ни партньори да успеят да се включат в разработваните от “Газпром” нови маршрути за доставка на енергоносители като “Северен поток” и “Турски поток”. Сега се обсъжда въпросът, че може даже да има разклонение на “Северен поток” към Унгария”, заяви той.

На срещата си в Будапеща с Орбан руският президент ще обсъди ситуацията в Украйна, както и тази в Близкия изток. По думите на представителя на Кремъл двамата политици също ще разговарят за възстановяване на отношенията между ЕС и Русия.

“В този контекст унгарците играят достатъчно положителна роля”, подчерта Ушаков, цитиран от БГНЕС.

Унгария вече увери Русия за възможностите за урегулиране на проблемите със строителството от Русия на нови блокове в АЕЦ “Пакш”.

“Росатом” има проект за постояването на два нови блока в атомната централа. Стойността на проекта е 12 млрд. евро. 4 от петте проблема по реализирането на проекта били вече урегулирани. Остава петият – финансирането на проекта трябва да получи одобрение от Еврокомисията.

“Пакш” е построена още през 80-те години на миналия век и в момента осигурява около 40% от електроенергията в Унгария. Включването в процеса на още два блока почти ще удвои количеството произвеждана електроенергия и ще създаде 10 000 нови работни места, подчерта Ушаков.

“Сега вече много зависи от позицията на Еврокомисията, която с помощта на “увъртания” пречи на реализирането на този проект, който вече е съгласуван между унгарската и руската страна”, уточни Ушаков.

Според плановете строителството на новите мощности трябва да започне през 20918 г. Русия и Унгария се договориха за строителството на новите блокове в АЕЦ “Пакш” през януари 2014 г. Русия ще предостави на Будапеща държавен кредит от 10 млрд. евро. Общо инвестициите в двата блока няма да са повече от 12,5 млрд. евр.

В програмата на посещението на Путин в Унгария е включено подписването на пан за консултации между външните министерства на двете страни за 2017 г. и комплексна програма за междурегионално сътрудничество за периода 2017-2022 г.

До момента Путин и Орбан са се срещали вече 6 пъти, като традиционно срещите си те провеждат през февруари.

Posted on 02.02.2017, in Енергийни проекти, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: