Русия е в Сирия с идеята за възстановяване на държавните институции, законността и реда на цялата сирийска територия


Русия е в Сирия с идеята за възстановяване на държавните институции, законността и реда на цялата сирийска територияИзпращайки в Алепо батальон военна полиция, състоящ се от етнически чеченци, Москва направи важна стъпка към уреждане на ситуацията в Сирия.

Целта на руската операция не е само да разгроми терористичните групировки и да им отнеме влиянието, а да възстанови държавния ред на цялата сирийска територия и така да спре разпространяването на хаоса в Близкия изток, започнал с нахлуването на САЩ в Ирак през 2003 г. и рязко ускорил своето разрастване през управлението на Барак Обама, пише „Известия“.

Затова ликвидирането на терористите още не гарантира постигане на целта. Не е достатъчно те просто да бъдат унищожени или пропъдени. Ключовият въпрос е кога най-рано ще може да бъде стабилизирана ситуацията „на терена“, кога новосъздаваните държавни институции ще могат да вземат властта в ръце и доколко тези институции ще отговарят на ценностите и възгледите на местните хора в освободените територии.

В тази насока работи Центърът за помиряване на враждуващите страни в Сирия, това е причината със съдействието на Русия и партньорите й да сядат на преговорната маса делегати от най-различни сирийски политически групи, както неотдавна в Астана.

Присъствието на руски батальон военни полицаи от Чечения в региона е значимо по няколко причини.

Първо, критично важно е да се поддържа ред в Алепо, най-големия град в Сирия. Гражданската война в страната все още не е приключила, държавните органи на властта в районите, освободени от терористи, тъкмо започват работа. Разрушена е градската инфраструктура, необходимо е разминиране, постоянна и мащабна хуманитарна помощ.

Години наред градът бе разцепен, част от него – под контрола на терористите. Сирийската армия, също като всяка друга армия в света, не може да изпълнява полицейски функции. Местната полиция е слаба. И е трудно да съдим колко безпристрастна може да бъде с оглед дългогодишния граждански конфликт.

Други войски, сражаващи се на страната на Дамаск в сухопътните операции, например Хизбула, са тясно свързани с Иран. Затова жителите на Алепо надали биха склонили точно те да им гарантират сигурно всекидневие.

Именно руската военна полиция, по-точно батальонът, съставен от чеченци – мюсюлмани сунити, може да бъде най-неутралната сила тук. При това чеченските военни вече имат подобен опит.

През 2006 г. батальоните „Изток“ и „Запад“ бяха изпратени в Ливан да охраняват военните строители, участващи във възстановяването на страната след сблъсъка между Израел и Хизбула. По-късно двата батальона бяха разформирани, а в края на миналата година ротите, останали от тях, бяха обединени в батальон военна полиция. Което показва пряка приемственост.

Второ, Русия се стреми да докаже на близкоизточните си опоненти, че в сирийския конфликт няма религиозна съставка, няма подкрепа за шиитите и алауитите (към последните спада и президентът на Сирия Башар Асад), както се опитват да представят нещата на Изток.

Трето, Сирия – и на първо място Алепо, преживява днес същото, което преживя през миналото десетилетие Чечения. Господство на терористични групировки, донесли хаос в региона, гражданска война и съответните последици – жертви, разрушения, всеобщо ожесточение.

Ако има на света армейско подразделение, чиито войници и офицери знаят от собствен опит какво е да минеш през такава криза и как трябва да се действа в такива условия, това е руският батальон военна полиция, комплектован с хора от Чечения.

Накрая, тук има и вътрешнополитически аспект. Общността на руските мюсюлмани е обект на пропаганден натиск отвън – разказват им, че в Сирия Русия заставала срещу исляма. Военнослужещите мюсюлмани от Чечения ще видят с очите си какво става в Близкия изток.

Под лозунга, че изнася демокрация, Западът изправи Близкия изток на ръба на катастрофата, а някои страни от региона тласна дори отвъд този ръб.

Русия пристигна в Сирия с идеята за възстановяване на държавните институции, законността и реда въз основа на широк компромис между силите, участващи в гражданския конфликт.

Дейността на руските военни полицаи в Алепо представлява чисто и просто механизъм, чрез който се предава в други региони от света руският опит в противодействието срещу тероризма и уреждането на граждански конфликти.

Благодарение на този механизъм Русия изнася в Близкия изток държавен ред, а без държавен ред, както знаем, е невъзможна и демокрацията.

Posted on 02.02.2017, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: