От щаба на руския Черноморски флот категорично опровергаха съобщенията от Украйна, че самолетът Ан-26 е бил обстрелван


От щаба на руския Черноморски флот категорично опровергаха съобщенията от Украйна, че самолетът Ан-26 е бил обстрелванМинистерството на отбраната на Русия изпрати официален протест на военното аташе на Украйна заради действията на украински самолет Ан-16 в близост до руски сондажни кули в Черно море, съобщи пред журналисти официалният представител на ведомството Игор Конашенков.

Той уточни, че министерството е привикало украинския аташе по въпросите на отбраната за връчване на военно-дипломатическа нота. В нея се изразява протест на руското министерство на отбраната за действията на украинската страна, по време на които украински самолет Ан-16 е извършил днес от 11.30-12.00 местно време два опасни полета над сондите „Таврида“ и „Крим-1“ на пределно ниска височина.

Уточнява се, че това е създало заплаха за сигурността на персонала и оборудването им. Конашенков отбеляза, че в нотата действията на украинския самолет се оценяват като провокационни

От щаба на руския Черноморски флот категорично опровергаха съобщенията от Украйна, че самолетът Ан-26 е бил обстрелван. По думите на представител на щаба всички заявления за обстрел от страна на Киев са „абсолютна лъжа“, съобщи РИА „Новости“ .

„Вчера сутринта в периода от 11:30 до 12:00 часа московско време самолетът от военновъздушните сили на Украйна Ан-26 извърши два явни провокационни захода на пределно ниска височина над руските сондажни вишки „Таврида“ и „Крим-1″ в Черно море“, твърди представителят на Черноморския флот.

Според него при втория заход на Ан-26 охранител от сондажната платформа е подал четири светлинни сигнала с пистолет, за да предотврати сблъсък на самолета с мачтата на вишката.

„Всеки, който поне веднъж е държал сигнален пистолет или новогодишни фойерверки, може да разбере, че никаква заплаха към самолета не е имало и не може да има“, казва щаба на флота.

 

Posted on 02.02.2017, in Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: