Хуманитарната катастрофа в Източна Украйна


Хуманитарната катастрофа в Източна УкрайнаСъветът за сигурност на ООН предупреди за „опасна ескалация на насилието“ в източната част на Украйна и призова воюващите страни да спрат незабавно бойните действия.

Съветът заяви, че новите сражения ще имат „тежки последици“ за цивилното население в региона.

Припомняме, че в резултат на целенасочена провокация на Украйна спрямо ДНР ситуацията в Донбас рязко се изостри.

В резултат на бойните действия е повредено електроподаването, което захранва „Авдеевския коксохимически завод“ и самия град. Коксовите цехове се консервират, природният газ за генерацията на електричество и топлина в Авдеевка не е достатъчен. За да се стабилизира обстановката, са нужни около 18 000 куб.м. газ на час.

Авдеевка остана без вода, топлина и светлина в зимните студове. Заводът не може да възстанови работата си, ако спре напълно. Украинските власти обявиха извънредно положение и подготвиха евакуацията на 12 хиляди жители.

Без ток е Донецката филтрационна станция, която обезпечава с вода Донецк, Авдеевка и редица други населени места и от двете воюващи страни. След попадането на артилерийски снаряд в шахтата Засядко е повредена подстанцията, а под без земята без ток са блокирани 200 миньори.

Оставаме с впечатлението, че ВСУ се активизира в района на Авдеевка само, за да обвини за така създадената хуманитарна катастрофа Русия.

Странно защо киевската власт не си спомня за обстрелите над Донецк, Горловка, Ясиноватая, Макеевка и другите населени места в Добас.

Вероятно Петро Порошенко се надява, че ще успее да направи от Авдеевка „Алепо-2“ (пропаганден символ) и с това да привлече вниманието на световната общност към украинския проблем.

Минските ориентири

Боевете около Авдеевка отразяват намеренията на страните в конфликта да получат позиционно преимущество на бойното поле и в политическата плоскост.

На Запад считат, че „Русия и Украйна по различен начин нарушават минското съглашение“.

Но Русия не е спомената в нито една точка от съглашението като изпълнител!!!

А Украйна и до днес не е внесла в конституцията си поправки, които могат да послужат за основа за децентрализацията на властта — ключов пункт от съглашението.

Не бива за забравяме, че войната със собствените си граждани — „антитерористичната операция“ (АТО) — e организирана от ръководителите на украинската държава.

Широкомащабната АТО продължава вече 1022 дена  — от 7 април 2014 г. Значителна част от украинската войска (общият брой на ВСУ е 200 хиляди военнослужещи) води истинска гражданска война, в която държавата се опитва да победи собствения си народ.

На Киев не му помогнаха нито 7-те мобилизации, нито десетките настъпателни операции, нито щедрата задгранична военна помощ. Колко години ВСУ трябва да понася загуби в Донбас и колко още градове трябва да замръзнат в източна Украйна, за да разбере Киев, че няма военно решение на проблема?

Posted on 01.02.2017, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: