Ситуацията в Донбас отново се изостри


Ситуацията в Донбас отново се изостриСитуацията в Донбас рязко се изостри в края на януари, когато силоваците от Украйна предприеха няколко опита да пробив на позициите на опълчението в южната част на ДНР.

Обстрели от миномети, артилерия и системи за залпов огън. Над целия този ад са подложени населените места Донецк, Ясиноватая, Горловка и Авдеевка и много други.

Боевете са прекъснали водоснабдяването в по-голямата част на град Донецк, който освен това остава и без отопление при температури, достигащи 18 градуса под нулата.

Директорът на местния коксов завод заяви вчера, че се прави подготовка за спиране на работата му, което рядко се е случвало от началото на конфликта през 2014 г.

Бунтовниците в Донецк също така съобщиха, че електрическа подстанция е повредена от артилерийски обстрел. Това е прекъснало електрозахранването на въглищната мина „Засядко“ в Донецк, блокирайки над 200 миньори под земята.

Кремъл обвини силите, подкрепяни от Украйна, в подкопаване на мирната сделка за Източна Украйна като са предприели атака там срещу проруски бунтовници предния ден.

В конферентен разговор с репортери говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Русия е дълбоко загрижена заради инцидента, който разклаща опитите за осъществяване на минските договорености.

„Със съжаление трябва да кажем, че в резултат на тази атака загинаха хора и от двете страни“, заяви Песков.

Той допълни още, че атаката е била отбита от бунтовниците и обвини украинските власти в организиране на офанзивата, за да се разсее вниманието от вътрешните и други проблеми.

Posted on 01.02.2017, in Общество and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: