Русия може да подкрепи идеята на Тръмп за „зони за сигурност” в Сирия


Русия може да подкрепи идеята на Тръмп за „зони за сигурност” в СирияРусия няма нищо против идеята на американския президент Доналд Тръмп за „зони за сигурност” в Сирия и съседните й страни, където временно да живеят бежанци.
Това даде да се разбере руският министър на външните работи Сергей Лавров. Изявлението му в Москва, след среща с неговия колега от Еритрея Осман Салех Мохамед, цитират ТАСС и БТА.

Лавров, според агенциите, е казал следното:

„Властите в Руската федерация смятат за възможно да се обмисли вариантът за създаване на места за живеене на вътрешноразселени хора на територията на Сирия.”

По думите на министъра такъв вариант може да се обмисли заедно с Върховния комисариат на ООН за бежанците, както и с други организации.

„Разбира се, за всичко това ще е нужно практическо съгласуване на детайлите и самия принцип на създаване на такива територии с правителството на Сирийската арабска република“, каза още той.

Явно търсейки точки на разбирателство с Тръмп в момент, в който светът е смутен от стъпките му спрямо Мексико и седем мюсюлмански страни, Лавров спомена и Ирак:

„Русия е готова да окаже допълнително съдействие, ако иракските власти проявят интерес към помощта й в борбата с тероризма.”

„Няма да забравим, че „Ислямска държава“ властва не само в Сирия, но и в Ирак – каза руският министър – В Ирак, със съгласието на Багдад, действа оглавяваната от САЩ коалиция. Не изключвам, ако има такъв интерес от иракските власти, ние да сме напълно в състояние да им окажем допълнително съдействие.”

Advertisements

Posted on 01.02.2017, in Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: