Анализатор: Конституцията на Русия за Сирия е шанс за оцеляване и развитие на стараната


Анализатор: Конституцията на Русия за Сирия е шанс за оцеляване и развитие на старанатаСъмненията, които предшестваха началото на срещата в Астана, веднага изчезнаха, щом бяха обявени резултатите от преговорите, които удивиха така пъстрата публика, анализара Анхар Кочнева, арабист, военен журналист в Сирия и Ливан за преговорите в Астана и Конституцията на Русия.

Всички бяха изненадани, че организаторите успяха да поставят на заедно на масата на преговорите всички тези различни хора.

Най-главното, което се случи, това е, че започнаха да се водят преговори с тези, които реално контролират ситуацията в страната по места.

По-рано преговорите се водеха се със стопаните на ситуацията, които се бяха окопали в Париж, Истанбул, Лондон от сирийската опозиция. Същите не са виждали с очите си Сирия с години.

Те не искаха и да стъпват там, когато ги канеха. В противен случай не биха могли със скръбни лица да разказват на всички, че цяла Сирия си мечтае да остане под властта на бойците-терористи.

И до днес е загадка те точно кого представляваха по време на предишните преговори.

Но Русия не само постави всички на масата на преговорите, но и ги застави да обсъждат проекта за Конституция.

Има още един ключов въпрос при преговорите.

Имам приятел-кюрд. От северна Сирия. Той е ръководител на достатъчно голяма групировка. До неотдавна никой не бе чувал за тях. Случи се така, че на никой не му беше до тях.

Кюрдите останаха по чудо живи в тази война. След преговорите в Астана нещата вървят към признаване на регионалните езици и получаването на автономия.

По-рано кюрдите се оплакваха, че кюрдските деца са принудени да ходи на училище, но слабо или почти никак не разбират арабски. В резултат на това страдаше успеваемостта на тези деца и много от бежанците от тези региони нямаха никаква перспектива.

Интересна е точката в предложената от Русия конституция за процедурата за отстраняване на президента от длъжност.

Иска ми се да се надявам, че подобни процедури ще бъдат приложени и за други висши чиновници, виновни в държавни престъпления и за корупция.

Сирийският народ се надява в страната да се възстанови нормалният начин на живот, да се продължат инициативите, които Асад започна през 2011 г., реформите, насочени към развитието на демокрацията и изкореняването на корупцията сред висшите чиновници.

С прекратяването на войната и връщането на страната в мирното русло с активната миротворческа роля на Русия и нейните съюзници, тези очистителни процеси в обществото ще дадат голям шанс за развитие на страната.

Advertisements

Posted on 31.01.2017, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: