Хиперзвуковата ракета „Циркон“ ще покрие целия световен океан


Хиперзвуковата ракета „Циркон“ ще покрие целия световен океанХиперзвуковата ракета „Циркон“, която в момента преминава изпитания, ще бъде пусната в серийно производство през 2018 година.

Най-големия в света крайцер от проект 1144 „Адмирал Нахимов“ ще се оборудван с „Циркон“. Със същите ракети ще бъде въоръжен и ракетния крайцер „Петър Велики“.

Модернизираните крайцери ще имат по десет пускови системи ЗС-14, които освен „Циркон“ могат да изстрелват „Оникс“ и „Калибър“, чиято скорост в момента надвишава два пъти скоростта на звука. Но най-важна е „Циркон“. С нея Русия ще покрие целия световен океан, като американските самолетоносачи ще си стоят в пристанищата, но и там няма да са в безопасност.

С какво „Циркон“ се отличава от споменатото аеробалистично хиперзвуково оборудване, известно като 4202.

На първо място, „Циркон“, за разлика от 4202, изпълнява целия полет в атмосферата на Земята значително под „линията на Карман“, условната граница между атмосферата на Земята и Космоса.

На второ място, ако 4202 е стратегическа система, позволяваща да се поразяват цели на разстояние хиляди километри, „Циркон“ е противокорабна ракета, която е развитие на линията на противокорабните ракети „Базалт“ – „Гранит“ – „Оникс“, и унищожава надводни и наземни цели.

Освен това „Циркон“ не само трябва да долети до определения район, но и да откри целта, да преодолее въздушната отбрана на противника и радиоелектронните смущения, да се ориентира към нужния обект и да го порази. Заради това изискванията към системата за управление и насочване на най-новата ракета също са много високи.

Според публични източници обсегът на новата ракета ще бъде до 400 км, а скоростта ѝ ще бъде 5-6 пъти по-висока от скоростта на звука.

Posted on 30.01.2017, in Въоръжени сили and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: