Политолог: От какво се опасяват европейските лидери при затопляне на отношенията между Русия и САЩ


Политолог: От какво се опасяват европейските лидери при затопляне на отношенията между Русия и САЩМежду президента на Русия Владимир Путин и президента на САЩ се състоя първият официален телефонен разговор след встъпването в длъжност на американския лидер.
Държавните глави обсъдиха редица важни въпроси от международния дневен ред.
Политологът и бивш ръководител на Института за демокрация и сътрудничество в Ню Йорк Андраник Мигранян разказа пред „Звезда” от какво се опасяват европейските лидери във връзка със затоплянето на отношенията между Русия и САЩ.

„Трябва да се каже, че Тръмп проведе пет телефонни разговора, но основното внимание на американските политици и анализатори бе приковано към разговора с Путин, защото именно там се очакват определени промени.

Трябва да се каже, че мнозина сред американските съюзници се вълнуват. Те в последно време са в недоумение, привикнали са да действат по заповед на „големия брат”. И сега изведнъж „големият брат” казва: занимавайте се със своите си дела, а ние ще се занимаваме с нашите.

И те се страхуват, ами ако Тръмп реши изведнъж в едностранен ред да отмени антируските санкции. Това няма да му струва нищо, той просто трябва да подпише един указ.

Истина е, че има заплаха в лицето на сенаторите, на Маккейн, че те ще прокарат законопроект през конгреса, но това е дълга процедура и не е много ясно как това ще бъде направено”, разказа Мигранян.

Според политолога, поведението на европейските лидери напомня на поведението на хората, свързани помежду си с едно общо престъпление, и в определен момент те ще се опитат да насочат Тръмп към антирусккия вектор.

„Това много плаши европейците. И френския президент Оланд, и британския премиер Тереза Мей, те всички предупредиха Тръмп. Впечатление прави това, че те имат психиката на хора, свързани от колективно престъпление.

Те заедно с Обама извършиха престъпление срещу Русия, а сега главният „лидер на бандата” се смени, на власт дойде друг и сега той не носи никаква отговорност както пред тази група, нито пред Русия.

Той може да промени своята политика и тогава в каква светлина ще се окажат тези европейски партньори?”, подчерта политологът.

Advertisements

Posted on 30.01.2017, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: