Лавров: За да преодолеем тежките вреди, нанесени от Обама върху руско-американското взаимодействие, ще трябва време и работа


Лавров: За да преодолеем тежките вреди, нанесени от Обама върху руско-американското взаимодействие, ще трябва време и работаКризата в отношенията между Русия и САЩ, възникнала по време на президентството на Барак Обама, може да бъде преодоляна само с времето и при сериозна работа и от двете страни, заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров по време на парламентарен контрол в Държавната дума.

„Ние сме готови да изминем своята част от пътя за заздравяване на връзките в интерес на нашите народи, в интерес на глобалната сигурност и стабилност”, подчерта министърът.

Според Лавров в Москва нямат илюзии по повод възможността за ново презареждане на отношенията със САЩ по време на президентството на Доналд Тръмп и нямат никакви наивни очаквания.

„Знаем, че Тръмп е майстор в сключването на сделки, но президентът Путин също умее да се договаря и винаги в интерес на Русия”, обърна внимание Лавров.

Диалог със САЩ и с Евросъюза не може да се строи другояче, освен на принципите на равноправието, взаимното уважение и отчитането интереса на другия, каза Лавров.

Ясно е, че за да преодолеем тежките вреди, нанесени от Барак Обама, върху руско-американското взаимодействие, ще трябва време и работа. Ние споделяме заявената от президента Доналд Тръмп позиция в полза на установяване на нормално взаимодействие. При това, разбира се, ще съдим по делата”, отбеляза първият руски дипломат.

Уверени сме, че в крайна сметка интересите, порядъчността и предсказуемостта ще поставят всички неща по местата им”, подчерта Лавров.

Според него отишлата си американска администрация се е отразила и върху плачевното състояние на отношенията с Европейския съюз: „Виждаме, че в деловите и обществените кръгове в ЕС расте търсенето на нормализация на отношенията с Русия. Надяваме се, че Брюксел ще може трезво да определи приоритетите и да не върви по юздата на малката, но крайно агресивна група русофоби.

Нашите предложения за пътищата за завръщане към здравия смисъл бяха предадени от президента Путин на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер по време на срещата им през юни миналата година. Остават в сила и предадените на Брюксел предложения на Евразийската икономическа комисия за работни контакти с Европейската комисия.”

Лавров изрази мнение, че в настояще време се формира група държави такива като Евросъюза, интеграционни обединения на постсъветското пространство, „без които много скоро ще бъде трудно да се регулират международните икономически, а и политически въпроси”.

Първият руски дипломат добави: „И Русия, и САЩ, и Китай, и Евросъюзът, и мощните страни от Азия, Латинска Америка и Африка са центрове на Ръста, на съвременния икономически ръст и финансова мощ. Политическото влияние на тези страни също нараства.”

Posted on 29.01.2017, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: