Западът вече не е безспорен глобален лидер


Западът вече не е безспорен глобален лидерНеизвестността пред бъдещето на руско-американските отношения ще остане едно от големите предизвикателства през 2017 г. Именно от тяхното развитие ще зависят и действията на Русия на международната арена. До такъв извод стигат авторите на доклада „Международните заплахи — 2017″, изготвен от агенция „Външна политика” с подкрепата на фондация „Горчаков”. Документът бе представен за обсъждане във Валдайския клуб и е издаден под редакцията на програмния директор на клуба Андрей Сушенцов и на Андрей Безруков, съветник на шефа на „Роснефт” и полковник от разузнаването в оставка.

Според тях отношенията между Москва и Вашингтон може да се развият по четири най-вероятни сценария. Успехът или провалът на вътрешно-икономическата програма на Тръмп, или високата или ниска конфликтност във външната му политика ще определят кой от сценариите ще се реализира.

Главни показатели ще бъдат готовността на новата администрация да се отдръпне от линията на противопоставяне между Русия и НАТО в Източна Европа и да сътрудничи за стабилизация на обстановката в Близкия изток и преди всичко в Сирия.

„Ние встъпваме в първата година на нова епоха, в която Западът вече не е безспорен глобален лидер. При новия президент САЩ ще трябва да избират между това да запазят могъществото си и амбицията да се намесват навсякъде по света. ЕС ще бъде погълнат от вътрешни проблеми”, са думите, с които докладът започва.

Първият от сценариите под заглавие „Да си спомним Рейгън” предвижда успех на Тръмп в икономиката на страната и продължаване на настъпателната външна политика.

„Независимо от възраженията на Москва САЩ изпълняват амбициозна програма за модернизация на ядреното си оръжие и въпреки добрите лични отношения, които може да се установят между Тръмп и Путин, Русия ще възприеме подобен курс като опит да се наруши сегашният военно-стратегически паритет и в отношенията отново ще възникне напрежение. В резултат на това украинската криза няма да бъде решена, а общият фронт в борбата срещу тероризма ще остане само на хартия”, се предполага при развитие на този сценарий.

Вторият вариант — „Продължаване на конфронтацията”, ще се развие в случай на неуспех в икономическата политика на Тръмп и изостряне на вътрешнополитическия сблъсък. Русия пак ще бъде сочена като злосторник с всички последици от това — санкции, информационни атаки, опити да бъдат неутрализирани нейните ядрени сили.

Третият сценарий — „Новият изолационизъм”, ще протича в условията на боксуване на икономическата политика на администрацията и рязко отслабване на нейните вътрешнополитически позиции. Америка ще бъде силно потопена в собствените си проблеми, за да обръща внимание на останалия свят.

Четвъртият сценарий е озаглавен „Завръщането на Рузвелт”. В този случай икономическата програма на Тръмп е успешна, но за разлика от първия вариант е много по-благоприятен за Русия и двустранните отношения.

Постига се добро взаимодействие в общата борба срещу тероризма, в Европа се сменят ръководствата в редица страни, което сваля напрежението между НАТО и Русия, започва регулирането на украинския конфликт.

В доклада отделно се анализират перспективите за решаване на сирийската криза.

„При запазване на сегашната тенденция през тази година „Ислямска държава” ще продължи да търпи поражение и войната ще завърши”, прогнозират авторите.

Особено значение ще има руско-американското сътрудничество, а също позицията на Турция в рамките на споразуменията с Русия и Иран. По решаване на украинската криза в доклада се изразява скептицизъм. Нейното решаване се отлага до смяната на властта в Киев, която е малко вероятно да стане през 2017 г.

По отношение на антируските санкции авторите са по-оптимистично настроени и очакват „съществени промени”, свързани както със смяната на администрацията в САЩ, така и с появата на нови лидери във Франция и Германия. Независимо от това обаче в доклада се подчертава, че е „малко вероятно до края на годината санкциите официално да бъдат отменени поради редица обективни политически и процедурни препятствия.”

В документа се прогнозира още засилване на центробежните сили в ЕС, разширяване на огнищата на ислямския радикализъм в Ирак, ескалация на кризата и конфликтите в Афганистан, задълбочаване на дестабилизацията на режима в Саудитска Арабия.

Advertisements

Posted on 29.01.2017, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: