Die Presse: В бъдеще американският долар ще изгуби статуса си на световна резервна валута


Die Presse: В бъдеще американският долар ще изгуби статуса си на световна резервна валутаВ бъдеще американският долар може да изгуби статуса си на световна резервна валута, твърди Die Presse. Това показва промяна на финансовите настроения в Близкия Изток и в Китай, където отказват да търгуват с нефт с валутата на САЩ.

Ситуацията се задълбочава, защото новият президент на САЩ Доналд Тръмп изгражда отношения с бившите съюзници, отбелязва авторът на статията Николаус Йилх.

Новият президент на САЩ Доналд Тръмп нееднократно е наричал ядреното споразумение с Иран „най-лошата сделка в историята“ и е заплашвал да я анулира, припомня изданието.
В представите на екс-държавния секретар на САЩ Джон Кери това е начинът, по който американският долар може да се лиши от статуса си на световна резервна валута.
Но новият американски лидер залага на смята на външнополитическия курс.
Той е за сближаване с Русия. В същото време отношенията с Китай стават все по-напрегнати.
Със старите съюзници в лицето на Саудитска Арабия Тръмп също се държи грубо, пише изданието.
„Как може всичко това да се отрази на долара“? – задава въпрос авторът на статията.
В настоящата парична система доларът играе централна роля, обяснява австрийският журналист. В момента системата е подложена на критика, но, независимо от дрънченето на оръжия, до момента тя запазва нелоша устойчивост, защото никой няма интерес да се породи хаос.
Тази нефтодоларова система възникна, благодарение на сделката, която бившият президент на САЩ Ричард Никсън и екс-държавният секретар Хенри Кисиджър сключиха със Саудитска Арабия.
Саудитците се съгласиха да продават нефт само за долари, а американците гарантираха тяхната сигурност и доставка на въоръжение.

С десетилетия централните банки по целия свят натрупваха планини от долари, защото те им бяха необходими за търговията с нефт, продължава изданието.

Черното злато и до днес остава неизменна част от глобалната икономика. В резултат нефтодоларът бързо се превърна във всепризнат стандарт.

Но и тази система има процепи, отбелязва авторът.

Режимът в Техеран дори и не си помисля да търгува нефта с долари.

„Еврото — това е нашата най-важна търговска валута, защото ние не търгуваме с американски долари“ ,- заяви шефът на иранската Централна банка Валиола Сейф.

Втората по важност валута за производителите на нефт е китайския йоан.

Търговията с Пекин също се извършва без долара.

Posted on 28.01.2017, in Анализи, Икономика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: