Захарова: Москва гледа на ООН като гарант за глобална стабилност


Захарова: Москва гледа на ООН като гарант за глобална стабилност„Да защитаваме ролята на ООН като гарант за глобална стабилност е един от основните приоритети на външната политика на Москва“, заяви говорителят на външното министерство на Руската федерация Мария Захарова в интервю за телевизионния канал „Россия 24“, цитирана от ТАСС.

Според нея ООН е организация, която гарантира баланса на интересите в света, а не е „инструмент, който се използва, за да се промотират интересите на определена страна или група от страни“.

„Това е организация, която би трябвало да гарантира, че глобалният баланс се поддържа“, отбеляза Захарова.

„Защитаването на ролята на ООН като гарант за глобална стабилност и като важен инструмент, който помага за поддържането на световния баланс, остава един от приоритетите ни“, подчерта Захарова.

„Това е заложено като концепция във външната ни политика от руския президент. Именно на това се основава работата на външното министерство всеки ден“.

Когато коментира слуховете, че американският президент Доналд Тръмп може да спре финансирането за ООН, говорителят на външното министерство каза, че е по-добре да се изчака американската администрация да финализира външнополитическата си стратегия.

Захарова отбеляза, че през последните десетилетия подходът на Вашингтон към ООН се е променил от опити организацията да се заклейми като ненужна до стъпки, с които да се опитат да спечелят мнозинство в големите агенции на ООН. И двата подхода са погрешни, отбеляза тя.

Що се отнася до финансирането, по думи на Захарова, това е „много сложен въпрос, защото САЩ са един от многото спонсори на ООН и в същото време са един от основните длъжници“.

„Това е сложен въпрос: някои неща трябва да се изясняват, например до какво се отнася спирането на финансирането – означава ли това, че САЩ ще намалят изплащането на задълженията си или ще се намалят програмите, по които участват“, каза тя.

„Те трябва да изяснят тези неща“.

Posted on 28.01.2017, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: