Държавният фонд на Катар ще инвестира още 2 млрд. долара в Русия


Държавният фонд на Катар ще инвестира още 2 млрд. долара в РусияДържавният фонд на Катар (Qatar Investment Authority – QIA), който заедно с швейцарската компания Glencore закупи 19,5% от акциите на “Роснефт”, сключи друга сделка за инвестиции в Русия в размер на 2 млрд. долара, обяви главният изпълнителен директор на фонда Абдулла бин Мохаммед бин Сауд ал-Тани по време на среща с руския президент Владимир Путин, съобщи „Интерфакс“.

„Ние вече сме инвестирали около 500 млн. долара, като сключихме още една сделка, която означава допълнителни инвестиции в размер на 2 млрд. долара“, заяви ръководителят на QIA.

Той отбеляза също, че от миналата година QIA е започнала разширяване на инвестициите в Русия.

„По-конкретно, ние ще инвестираме в летището в Санкт Петербург, заедно с VTB Bank чрез руския фонд за преки инвестиции (РФПИ)“, заяви Сауд ал-Тани.

Путин от своя страна изрази надежда, че QIA ще продължи да разширява инвестициите си в страната и в други области. По думите му в бъдеще катарският фонд може да участва в проекти в минната индустрия в Русия.

„Нашите катарски приятели ще участват в производството на въглеводороди на територията на Русия. Компанията Glencore ще има дългосрочни договори. Знам, че вече са започнали да работят по дългосрочен договор за доставка на нашия петрол на световните пазари. И в този смисъл „Роснефт“ се интересува от дългосрочно сътрудничество в двете области“, заяви Путин.

“Също така италианската банка Intesa, участваща във финансирането на сделката за акциите на Роснефт“, може да разшири дейността си в Русия”, допълни руският президент, като изрази надежда Intesa също да разшири дейността си  на руския пазар.

Posted on 27.01.2017, in Икономика and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: