Русия предложи създаването на кюрдска автономия в рамките на Сирия


Русия предложи създаването на кюрдска автономия в рамките на СирияВ проекта за конституция на Сирия, изготвен от Русия и предаден на сирийската опозиция по време на срещата в Астана, се предвижда създаването на кюрдска автономия в рамките на Сирийската арабска република, съобщава “Известия“.

“Сирия си остава унитарна държава, но се предлага на територията й да бъде създадена кюрдска автономия”, съобщил представител на сирийската опозиция пред “Интерфакс”.
Според източника в документа се дава право на различните региони в Сирия да имат свой официален език.Проектът предвижда президентът да се избира за 7 години, без право на втори мандат.
Изрично се посочва, че не е задължително държавният глава да е мюсюлманин. Предлага се и отмяна на шариата и преименуване на държавата – от “Сирийска арабска република” (САР) на “Сирийска република”.
Междувременно американският президент Доналд Тръмп разпореди на Пентагона и Държавния департамент да изготвят план за създаване на “безопасни зони” за бежанците в Сирия и съседните страни, съобщи “Ройтерс”.Агенцията отбелязва, че  тази стъпка на новата администрация, срещу която Барак Обама дълго се съпротивляваше, може да задълбочи намесата на страната в конфликта и опасността от сблъсък между американски и руски самолети над Сирия.

Advertisements

Posted on 26.01.2017, in Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: